Sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića 1Foto: EPA-EFE/ Virginia Mayo POOL

Sastanak Bakira Izetbegovića, predsednika SDA i dopredsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem bila je prilika, kako su naveli, da se govori o potrebi rešavanja otvorenih pitanja između dve države, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

 

Sagovornici su, sinoć u Dubrovniku,  istakli da je nužno i naći konsenzus o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rešavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje poverenja i saradnje dve susedne države. Obojica su podržali održavanje zajedničke sednice Veća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Ovo je prvi put, primećuje se, da i Plenković pominje uklanjanje blokada u funkcionisanju institucija. O tome lider HDZ BiH Dragan Čović do sada nije želeo da razgovara, samo je insistirao na članu Predsedništva BiH.

Pojedini tumače. iako nije izvesno. da je ovo nagoveštaj popuštanja lidera HDZ-a BiH i najava novih razgovora na relaciji Izetbegović-Čović.

Ćović je govoreći o susretu Izetbegović- Plenković komentarisao samo njihove razgovore o reformi Izbornog zakona, ali ne i uklanjanje blokada u funkcionisanju institucija.

Kako je poručio Čović, Izmene Izbornog zakona imperativ su za, kako je naveo, funkcionisanje i ponovnu stabilnost BiH. „Pozdravljam nastavak suradnje Hrvatske i BiH“, zaključio je lider HDZ-a BiH.

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji BiH kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.