Severna Makedonija obeležava trgodišnjicu članstva u NATO 1foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pokaznim vežbama Armije Severne Makedonije i preletom savezničkih vojnih aviona danas je u Skoplju obeležena 3. godišnjica članstva Severne Makedonije u NATO.

Centralna svečanost je održana u kasarni „Ilinden“, koju su tokom pokaznih vežbi i aktivnosti jedinica Armije Severne Makedonije preleteli (grčki) borbeni avioni koji učestvuju u NATO misiji kontrole makedonskog neba „Er polising“ (Air Policing).

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je istakao da je 27. marta, pre tri godine, njegova zemlja ostvarila jedan od strateških ciljeva – postala član najmoćnijeg vojno političkog saveza i „zapečatila svoju bezbednosnu budućnost“.

„To je trenutak nakon kojeg našu stabilnost niko ne može dovesti u pitanje. I od te tačke možemo samo napred, snažno i brzo. To je trenutak u kojem smo prestali da budemo tačka bezbednosnog dnevnog reda i seli smo za sto koji kreira Dnevni red za svetsku bezbednost“, istakao je Kovačevski.

On je najavio da će budžetska izvajanja za Armiju Severne Makedonije i odbranu naredne godine dostići dva odsto bruto domaćeg prozvoda (BDP), što je predviđeno NATO standardima.

„Svaki denar koji ulažemo u modernizaciju Armije je zaslužen, svako godišnje povećanje budžeta za vojsku i odbranu, koje je ove godine dostiglo 1,85 odsto BDP-a, a sledeće godine će dostići 2 procenta, zasluženo je, kao i sva nova oprema koja modernizuje vojsku i sve pogodnosti koje smo obezbedili za svakog njenog pripadnika“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Na centralnoj svečanosti povodom 3. godišnjice članstva u NATO su govorili i ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-potpukovnik Vasko Đurčinovski.

Dani NATO u Severnoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, počeli su „NATO doručkom“, koji je organizovao ministar spoljnih poslova Burak Osmani, koji je članstvo u Alijansi ocenio kao istorijski uspeh i najznačajnije spoljnopolitičko dostignuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari