Skupština zaustavila inicijativu, Vladi CG ruke vezane, akcize na gorivo ostaju iste 1Benzinska umpa Foto: Aleksandar Veljković

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) Branko Krvavac kaže da je u Skupštini Crne Gore zaustavljena inicijativa tog resora kojom je bilo predviđeno da Vlada može da, usled poskupljenja goriva, smanji akcize.

On kaže da su bez izmene Zakona o akcizama, Vladi ruke vezane.

“Za sve to imali smo i prihode nadomeštene, tj.predložene druge mere, ali populistički razlozi su presudili”, napisao je Krvavac na Tviteru.

MFSS je predlagalo da se izmenama Zakona o akcizama omogući da Vlada može da interveniše, odnosno donese odluku o smanjenju akciza do 15 odsto na mesec, u slučaju konstantnog rasta cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu koji utiče na cene u Crnoj Gori.

Sve vrste goriva poskupeće od ponoći po pet centi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ranije danas Socijaldemokratska partija (SDP) poručila je da će nastaviti i dalje snažno da insistira na izmeni Zakona o akcizama, kao prvom koraku za korekciju cena goriva.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) traži da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama, što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cenu goriva, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cene goriva na svetskoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.