Šmit zatražio od institucija Federacije BiH da imenuju sudije Ustavnog suda tog entiteta 1Foto: oslobođjenje.ba

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) zatražio je danas od nadležnih institucija u Federaciji BiH da imenuju sudije u Ustavnom sudu i Veću za zaštitu vitalnih interesa tog entiteta BiH.

Šmit je uputio pismo predsedniku i potpredsednicima Federacije BiH, kao i članovima zajedničkog kolegijuma Parlamenta FBiH, navodeći da je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

„Pišem vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete sudije na četiri upražnjena mesta u Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Veću za zaštitu vitalnih interesa, što direktno utiče na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Veća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti“, napisao je Visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim rečima, sa samo četvoro od sedam sudija, Veće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i njegovo delovanje je blokirano.

Šmit je dalje naveo da je Visoki sudski i tužilački savet BiH (VSTS) dostavio predsedniku i potpredsednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mesta, da je još 16. oktobra 2019. godine dostavio listu uspešnih kandidata za upražnjena mesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspešnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

„Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahteva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam vas da bez daljeg odlaganja imenujete sudije na upražnjena mesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom FBiH možete pokazati svoju opredeljenost za pronalaženje pozitivnih rešenja za probleme ove zemlje“, istakao je Visoki predstavnik u BiH.

On je najavio da će nastaviti da se bavi pitanjem imenovanja sudija, da tu problematiku shvata veoma ozbiljno i da je ona njegov prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari