Stotine novinara na ulicama Zagreba traži ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša (FOTO) 1Foto: Siniša Obrenić

Više stotina novinara okupljenih na protestu Hrvatskog novinarskog društva (HND) tražilo je danas u Zagrebu ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i novu, nezavisnu istragu koja bi utvrdila jesu li postojali propusti u lečenju novinara Vladimira Matijanića.

Novinar portala Indeks, Vladimir Matijanić (50) je umro pre šest meseci u Splitu pošto pet dana nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

Na skupu pod nazivom „Oprostite što smetam, ne mogu disati“, što su Matijanićeve reči tokom jednog od telefonskih poziva medicinskim službama, predstavnici HND su ukazali na odgovornost i bešćutnost vodećih ljudi zdravstvenog sistema, ali i premijera Andreja Plenkovića, kao i na pokušaj zataškavanja tog slučaja.

Novinari i građani koji su ih podržali, okupili su se ispred sedišta HND odakle su u protestnoj koloni prošli centralnim gradskim ulicama do Markovog trga na Gornjem gradu gde su sedišta vlade i Sabora. Uz veliki transparent „Oprostite što smetam, ne mogu disati“, okupljeni su nosili i druge: „Menjamo Vladu za Matijanića“ i „Ko je ubio Matijanića? Zna se“.

Predsednik HND Hrvoje Zovko rekao je na skupu da je to protest za sve koji su doživeli tragediju poput Matijanića.

„Da stvari ne funkcionišu, govore stotine mejlova i poziva HND-u građana iz cele Hrvatske, u kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sistem u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve“, naglasio je Zovko u govoru ispred sedišta Vlade.

„Šest meseci nas uveravaju, lažu, manipulišu da je sve bilo u redu“, dodao je Zovko naglasivši da je komisija se bavila slučajem delovala kao „komisija za saniranje štete“.

On je poručio premijeru da „ovo nije tema od koje će se odustati“ i da vladajući neće imati mira dok ne odgovore na pitanja.

Potpredsednik HND Branko Mijić rekao je da je smrt splitskog novinara bila „medicinski potpomognuto ubistvo“ i istakao da je neophodno nastaviti borbu za rasvetljavanje svih okolnosti tog slučaja i kažnjavanje odgovornih.

Predstavnici novinara su više puta naglasili da njihov skup nije protiv zdravstvenih radnika, jer su i oni žrtve sistema koji ne funkcioniše i sve manje ih ostaje da radi u Hrvatskoj.

Posle skupa Vladi su predati zahtevi iz peticije koju je potpisalo pet hiljada građana, među kojima se traži nova, nezavisna istraga Matijanićeve smrti i ostavka ministra zdravstva.

Uoči protesta, ministar Vili Beroš ocenio je da HND koristi smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva: „Moju ostavku možete tražiti, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve“, napisao je u saopštenju.

On je naveo da su o smrti novinara „stručna mišljenja transparentno iznela i javno objavila sva za to nadležna stručna i državna tela“.

„Zaključeno je da je hrvatski zdravstveni sistem u potpunosti bio na dispoziciji korisniku zdravstvene zaštite, uz uočene određene propuste na nivou individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, u skladu s procedurom, upućen nadležnim i merodavnim institucijama“, naveo je Beroš.

Novinar portal Indeks Vladimir Matijanić umro je u Splitu u avgustu prošle godine od bolesti povezanih s teškim posledicama kovida-19. Prethodno je danima tražio pomoć splitskih lekara, a mediji su objavili potresne audio-snimke njegovih razgovara s lekarima splitske bolnice i hitne službe.

Upravo je Matijanić snimao svoje pozive medicinskim službama, a neki od njih su pušteni i danas na početku skupa.

Novinari mesecima upozoravaju da Matijaniću nije pružena adekvatna medicinska pomoć i da je reč o nesavesnom lečenju. Stručna komisija Ministarstva zdravstva zaključila je da u pružanju medicinske pomoći nije bilo značajnijih propusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari