Sud BiH: Nisu ispunjeni uslovi za izručenje Zorana Mamića u Hrvatsku 1Foto: STARSPORT

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje begunca Zorana Mamića u Hrvatsku i prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo da potvrdi rešenje Suda.

U odgovoru Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine se navodi i da zakonom nije utvrđen rok za donošenje rešenja, prenosi Index. Dok odluka Bosne i Hercegovine o odbijanju izručenja Mamića ne dođe u Hrvatsku, hrvatskim pravosudnim telima praktično su vezane ruke u sprovođenju krivičnih postupaka protiv njega.

Hrvatska je izručenje Mamića tražila po više osnova. Jedan od njih je zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam meseci, koja mu je dosuđena pravosnažnim rešenjem Vrhovnog suda, a drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti deo iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudija, a izručenje se tražilo i zbog nastavka krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 miliona kuna iz Dinama, odnosno za nanošenje štete klubu od 200 miliona kuna kroz fiktivne fakture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.