Trinaestoro diplomaca kragujevačkog fakulteta ima licence za rad u Hrvatskoj 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Nakon što je ovih dana u Srbiji uhapšen rektor Univerziteta u Kragujevcu u penziji Nebojša Arsenijević, počeo je da se raspliće splet problematičnih hrvatskih diploma i diploma medicinskih sestara od pre nekoliko godina vezanih za studije u Puli.

Navodno, njih četrdesetak koji su studije započeli na pulskoj filijali kragujevačkog fakulteta, a za njih 22 poništene su diplome.

Od Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara saznaje Jutarnji.hr, da 13 diplomaca kragujevačkog fakulteta ima licence za rad, da svi imaju overene diplome, koje su uredno prevedene od sudskih tumača i overene kod javnog beležnika. Takođe, pre dobijanja licence za rad, položili su ispite za odlikovanje. Jutarnji ima podatak da 10 maturantkinja iz Kragujevca radi u OB Pula, a jedna – supruga Peđe Grbine – radi u KBC-u Zagreb. U Hrvatskoj, potvrdila je Hrvatska lekarska komora, tri lekara imaju i diplome Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Upravni nadzor

Organizator pomenutog studija, uz Politehniku Pula, bila je pulska podružnica Evropskog centra Ujedinjenih nacija za mir i razvoj (ECPD), koja je osnovana sredinom 80-ih godina. Činjenica da su studiju radili bez dozvole Ministarstva nauke i obrazovanja bila je razlog da se gradske vlasti Pule, koje su je u početku podržale, distanciraju od studije.

Međutim, i pored nepostojanja dozvole, studija je nastavila sa radom, iako je 23. januara 2013. godine, nakon upravne inspekcije, stiglo rešenje koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović, prema kojem su sve aktivnosti koje je trebalo obustaviti u okviru tri meseca obavlja bez dozvole. Na tom studiju u Puli je navodno bilo upisano 160 studenata, koji su svi plaćali po 2.000 evra za svaku godinu studija, ali u ‘kovertama’, a ne o trošku univerziteta u Kragujevcu, pa srpski mediji ovih dana prenose da je oštećen za skoro milion evra .

Kraljevačko tužilaštvo, koje vodi istragu, trebalo bi da utvrdi kako je novac raspoređen među aktere ove afere koja trenutno potresa visoko obrazovanje u Srbiji. Inače, samo dva dana nakon što je Ministarstvo prosvete i kulture naložilo Politehnici u Puli da obustavi sve aktivnosti vezane za kontroverzne studijske programe koji se izvode bez dozvole, Evropski centar za mir i razvoj zvanično je otvorio međunarodnu doktorsku studiju. iz oblasti biomedicine u Puli, koja je takođe bila u partnerstvu sa Univerzitetom u Kragujevcu.

Srpski mediji prenose da je pritvoreni Arsenijević bio sve što je mogao da bude tokom deset godina koliko je vladao kragujevačkim zdravstvenim sistemom – dekan Medicinskog fakulteta, direktor Kliničkog centra, rektor… Sve političke dresove menjao je po potrebi i tako preživeo. Sve vreme je gradio piramidu moći, praveći uglavnom nezakonite ustupke izabranim funkcionerima i funkcionerima i maltretirajući one ispod sebe.

Licenca za rad

„Rektorova hobotnica je bukvalno bila toliko razrađen sistem da nije hteo da napusti fotelju ni kada je tadašnji ministar prosvete hteo da ga razreši dužnosti. Već 2018. godine inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila je niz grubih nezakonitosti, a Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da su porodični poslovi namešteni“, prenosi Blic.

Treba reći da je nakon ukidanja dozvole za studiranje u Puli, dio studenata nastavio školovanje u Kragujevcu, a dio u Zenici i Bihaću. Međutim, ovaj skandal od pre nekoliko godina ponovo je pokrenut tek nakon što je rektor Arsenijević otišao u penziju. Utvrđeno je da postoji 61 falsifikovana diploma, od kojih je 45 u vlasništvu hrvatskih državljana, a navodno su 22 već poništene. Na listi je i 14 diploma kosovskih Albanaca i dve doktorske disertacije – jedna doktora u BiH i druga na Kosovu.

Poništeni dokumenti

Prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, diplome 13 diplomaca tog srpskog fakulteta koji su položili odlične ispite pre nego što su dobili status prijemnog u Hrvatskoj i licence za rad ovjerene su još 2015. godine, saznajemo od predsednika HKMS Marija Gazić.

On naglašava da se još ne zna da li među njima ima onih kojima je kragujevački fakultet ukinuo inicijalnu diplomu. „Uputili smo upit Univerzitetu u Kragujevcu sa spiskom od 13 imena osoba čije su diplome ovjerene u Hrvatskoj da vidimo da li među njima ima onih koji su izgubili početne diplome na kragujevačkom studiju. U slučaju da se to utvrdi za određenom licu, komisiji za razredna pitanja, koja potom predlaže Veću komore da im se oduzme dozvola za rad diplomiranih medicinskih sestara, ali treba reći da su svi oni sa završenom srednjom medicinskom školom za koju već su ranije imali licence.Naime, nakon završene škole, odradili su pripravnički staž i položili stručni ispit.

Ukoliko se pokaže da bi nekom od njih trebalo oduzeti diplomu, obavestićemo njegovog poslodavca, a moramo da obavestimo i policiju“, objašnjava Gazić moguće buduće korake. Inače, prema nekim informacijama iz Srbije, navodno da su svi oni kojima su oduzete diplome već obavešteni da im je taj dokument nevažeći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari