Kako su se sticale diplome zbog kojih je uhapšen bivši rektor u Kragujevcu?: Diploma supruge hrvatskog političara jedna od njih 1Foto: Z.S.M.

Prethodnih godina srpski mediji su pisali o sumnjivim aktivnostima Arsenijevića, ali ništa se nije dešavalo dok nije otišao u penziju.

Supruga predsednika SDP-a Peđe Grbine jedna je od 40-ak medicinskih sestara koje su upisale Univerzitet u Kragujevcu.

Penzionisani rektor tog univerziteta Nebojša Arsenijević (64) uhapšen je upravo zbog zloupotreba u vezi sa studentima iz Hrvatske u aferi o kojoj su pre nekoliko godina izveštavali lokalni i hrvatski mediji, a tek sada dobija sudski epilog.

Peđa Grbin je za Novu TV rekao da su začuđeni i da medicinske sestre nisu ni krive ni odgovorne što su se našle u problemu. Čitavo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a menjali su se samo nazivi institucija koje su sve vodile i indeksi.

O čemu se zapravo radi? Naime, organizator pomenute studije bila je, uz Pulsku Politehniku, podružnica Evropskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih nacija (ECPD), koji je osnovan sredinom 80-ih godina.

Činjenica da su studiju uradili bez dozvole Ministarstva nauke i prosvete bila je razlog da se gradske vlasti, koje su je u početku podržale, distanciraju od studije.

Međutim, to je nastavljeno i pored toga što je Ministarstvo 23. januara 2013. godine, nakon sprovedenog upravnog nadzora, donelo rešenje da se u roku od tri meseca obustave sve aktivnosti koje su obavljane bez dozvole.

Sumnjiva dela

Odluku je potpisao tadašnji SDP-ov ministar prosvjete i nauke Željko Jovanović. Već tada se sumnjalo da se cijelim slučajem pozabavi i USKOK.

O sumnjivim aktivnostima rektora Arsenijevića prethodnih godina pisali su i srpski mediji, ali se ništa nije dešavalo dok nije otišao u penziju. Nakon njegovog penzionisanja, Univerzitet u Kragujevcu je naveo da postoji 61 falsifikovana diploma, od kojih su 45 hrvatski državljani, a 22 su na kraju poništene, piše Jutarnji.hr.

Kao kuriozitet, srpski mediji ističu da je Arsenijević hrvatskim studentima izdavao svedočanstva na hrvatskom jeziku. Navodi se i da je Univerzitet u Kragujevcu pretrpeo finansijsku štetu jer polaznici iz Hrvatske koji su pohađali nastavu u Zenici i Bihaću nisu platili ništa za svoje školarine. Cena studije bila je oko 2.000 evra, a Arsenijević je, kako prenosi „Blic”, „teška milione evra”.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o saradnji Univerziteta u Kragujevcu sa partnerima u Puli, tokom koje je za tri godine upisano 160 studenata i zarađeno najmanje 960 hiljada evra.

Kraljevačko tužilaštvo, koje vodi istragu, trebalo bi da utvrdi kako je novac raspoređen među aktere ove afere koja trenutno trese visoko obrazovanje u Srbiji.

Inače, samo dva dana nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture naložilo Politehnici u Puli da obustavi sve aktivnosti vezane za kontroverzne studijske programe koji se izvode bez dozvole, Evropski centar za mir i razvoj zvanično je otvorio međunarodnu doktorsku studiju u oblasti biomedicine u Puli – takođe u partnerstvu sa Univerzitetom u Kragujevcu.
Dodatne provere

Pored toga što su institucije upozoravale na nelegalno studiranje, na to su upozoravali i novinari, ali su, nažalost, cenzurisani. Inače, u odluci Ministarstva nauke i prosvete se, između ostalog, navodi da će oni koji završe taj studij imati mogućnost, u skladu sa zakonskim propisima, da traže da im se priznaju kvalifikacije stečene na stranim studijama.

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) zatražila je dodatnu overu diploma Univerziteta u Kragujevcu.

„Ukupno 13 medicinskih sestara sa nama, koje su završile studije u Kragujevcu, položilo je ispitni postupak u Hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. To su sve medicinske sestre koje su bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo im poslali spisak od 13 medicinskih sestara. ljudi koji su položili sa odličnim, jer znamo da su 22 diplome poništene, pa hajde da proverimo da li su među tim imenima i ove sestre koje su položile odlikovanje još 2015. godine“, rekao je predsednik HKMS Mario Gazić Dnevniku Nove TV.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nema zvaničnih informacija o konkretnoj temi i da će postupiti po dobijenim informacijama iz svoje nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari