Tužioci: Mnogi značajni svedoci lojalni Tačiju, ili uplašeni da svedoče 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu upozorilo je da su „mnogi značajni svedoci“ ili „uplašeni da svedoče“ ili su lojalni“ bivšem komandatu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

„Mnogi značajni svedoci u ovom predmetu su lojalni optuženima ili su uznemireni i uplašeni da svedoče. Neizbežno je da će određeni svedoci oklevati ili neće biti voljni da potvrde izjave koje su ranije dali“, naznačili su tužioci u podnesku objavljenom na internet stranici suda.

Branioci optuženih oštro su, tokom poslednje proceduralne rasprave, negirali da su svedoci zastrašivani ili uznemiravani, sugerišući da tužioci tom tvrdnjom unapred opravdavaju svoj neuspeh.

Tačijev advokat Greg Kiho (Kehoe) tvrdnju tužilaca da su svedoci uplašeni nazvao je „potpuno lažnom“.

Ben Emerson (Emmerson), branilac drugoptuženog Kadrija Veseljija (Veseli) rekao je da tužioci „bez dokaza“ tvrdnje tužilaca o zastraševim svedocima.

Emerson je podsetio da je Veselji, pre nego što se predao, javno pozvao pristalice OVK da „sarađuju sa sudom“.

„Veselji mi je rekao da ponovo naglasim da on poziva sve svedoke da sarađuju u svakom pogledu“, kazao je Emerson na statusnoj konferenciji 8. septembra.

Tužilac Alan Tiger (Tieger) uzvratio je da je „od početka, klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka na Kosovu deo ovog predmeta“.

„Lojalnost optuženima i zastrašivanje svedoka prožimaju dokazne materijale koje smo obelodanili odbranama“, rekao je Tiger.

To će se, po rečima tužioca, videti i na suđenju, kao i da je vrh OVK na čelu s optuženima nametnuo „ćutanje pred zločinima“.

„Obim počinjenih zločina dokaz je da je postojala i bila primenjivana politika“ progona protivnika OVK, bilo Albanaca, Srba ili Roma, podvukao je Tiger, dodajući da je „zbog toga ovaj predmet obiman“.

U pisanom podnesku, tužioci su naznačili i da će im, tokom suđenja, „naročit izazov“ predstavljati dokazivanje da su optuženi, kao članovi Glavnog štaba, imali „komandu i kontrolu“ nad OVK, što je suština celog predmeta.

Kao jedan od razloga za to, tužioci su naveli i „zaveru ćutanja koja je s vremenom usađena“ među članove OVK i svedoke na Kosovu.

„Optuženi osporavaju i umanjuju značaj ključnih činjenica o njihovoj ulozi u OVK, iako su uspeh OVK iskoristili kao odskočnu dasku za zauzimanje položaja u vlasti na Kosovu, za vreme i posle rata“, naglasili su tužioci.

Optuženi, uz to, „negiraju da je OVK imala bilo kakvu vlast ili strukturu“, što će, po tužiocima, nužno produžiti dokazni postupak optužbe.

Prema poslednjem spisku, koji su dostavili sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu (Nicolas Guillou), tužioci planiraju da tokom suđenja izvedu 319 svedoka tokom 709 radnih sati.

Branioci su ocenili da su preterani i taj smanjeni broj svedoka i to skraćeno vreme za njihovo ispitivanje.

Po odbrani, dokazni postupak optužbe će trajati „nekoliko godina“.

Veseljijev branilac Emerson ponovio je svoj zahtev da sud tužiocima odredi jednu kalendarsku godinu za izvođenje dokaza.

Po tom predlogu, i odbrane svih optuženih zajedno imale bi jednu godinu za dokazni postupak.

To je, po Emersonu, jedini način da suđenje bude „izvodljivo“, odnosno da se procesom može upravljati.

Branioci su ponovo zatražili i da im tužioci dostave spisak prvih tridesetak svedoka, ali je tužilac Tiger to odbio, obrazlažući da to ne predviđaju pravila.

Kada će suđenje Tačiju i saoptuženima početi još nije određeno, ali je malo verovatno da će proces početi do kraja godine.

Sudija Giju sledeću raspravu o stanju u postupku održaće, kako je nagovestio, sredinom oktobra.

Datum početka suđenja ne određuje sudija za prethodni postupak, već raspravno veće koje će voditi proces. Sudija Giju tom veću će predati predmet kada okonča sve pripreme.

Članove raspravnog veća imenovaće Ekaterina Trendafilova, predsednica suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Zajedno sa Tačijem i Veseljijem, optuženi su još Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari