U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj povezan sa vakcinom AstraZeneka 1Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je danas da je smrt 33-godišnjeg mladića u martu ove godine verovatno povezana sa vakcinom protiv korona virusa, prozvođača AstraZeneka.

U saopštenju HALMED-a navodi se da je danas zaključena ocena prijave sumnje na nuspojavu kod 33-godišnjaka koji je umro 12 dana posle vakcinisanja AstraZenekom.

„Stručna grupa HALMED i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) zaključila je da prijava ispunjava kriterijume prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom. Uzročno-posledična povezanost izmedju primene vakcine i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocenjena je kao: verovatna“, naveo je HALMED.

U saopštenju se navodi da je ovo jedini prijavljen slučaj sa smrtnim ishodom u Hrvatskoj. HALMED je naveo da je Evropska agencija za lekove na osnovu ocene prijava primljenih u evropskoj bazi nuspojava identifikovala navedeni sindrom i utvrdila da se vrlo retko može pojaviti uz primenu vektorskih vakcina.

U medjuvremenu su prikupljena nova saznanja vezana uz mehanizam nastanka te nuspojave, postavljanja dijagnoze i lečenja, čime su omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja i značajno smanjen rizik od težih ishoda.

„Iako, nažalost, svi lekovi i vakcine imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u veoma retkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, vakcine su i dalje najbolja zaštita od kovida-19, bolesti koja je dosad odnela više od pet miliona života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba“, ističe HALMED.

U saopštenju se navodi da su prijavu u predmetnom slučaju dobili u martu ove godine kada sindrom tromboze s trombocitopenijom, vezan uz vakcinisanje, nije bio poznat.

Sprovedene su dodatne pretrage i analize, a traženo je i specijalističko mišljenje na području poremećaja zgrušavanja krvi od nemačkog Instituta za imunologiju i transfuzijsku medicinu pri Univerzitetu Greifsvald.

HALMED je podsetio da vakcinisani AstraZenekom treba da budu svesni „vrlo male mogućnosti nuspojave sindroma tromboze sa trombocitopenijom i mogućih simptoma da bi u slučaju potrebe mogle zatražiti hitnu medicinsku pomoć koja će pomoći da se izbegnu eventualne komplikacije“.

Lekarsku pomoć treba tražiti ako tokom tri sedmice od vakcinisanja postoji kratak dah, bol u prsima, oticanje nogu, dugotrajna bol u abdomenu, neurološki simptomi, uključujući teške ili dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid, kao i modrice na koži udaljene od mesta primene vakcine.

Prema poslednjim informacijama EMA-e, do 14. oktobra 2021. godine u evropskoj bazi nuspojava primljene su 624 prijave sumnji na sindrom tromboze s trombocitopenijom na oko 69 miliona doza vakcine AstraZeneka. U Hrvatskoj je do 6. decembra primenjeno 562.938 doza vakcine tog proizvođača, a prijavljene su 1.584 sumnje na nuspojave, od toga 81 odsto blagih ili umerenih koje prolaze posle nekoliko dana.

 

U Hrvatskoj 3.262 novoobolela, umrlo 60 osoba

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovano 3.262 novoobolelih od korona virusa na oko 10.000 testiranih, a umrlo je 60 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite. Aktivnih slučajeva je 25.107, među njima je 2.436 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 319.

Od početka epidemije, zabeleženo je 635.027 zaraženih, od kojih je umrlo 11.329. Najmanje jednom dozom je vakcinisano 54,47 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 64,97 odsto odraslih.