U kojim mestima u Crnoj Gori morska voda nije za kupanje, a na kojim plažama je najboljeg kvaliteta? 1Foto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Institut za biologiju mora u Crnoj Gori obavio je od 5. do 8. jula analizu kvaliteta morske vode na 110 lokacija.

Podaci iz te analize pokazali su da je na 89,1 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4 odsto lokacija dobrog kvaliteta, dok je u na 4,5 odsto lokacija voda je bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima uglavnom dobrog kvaliteta, odnosno da je bezbedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Morskog dobra.

U Boki Kotorskoj, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na osam, dok je na jednoj lokaciji bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je u Kotoru kvalitet vode bio odličan na devet lokacija, dobar na tri lokacije i zadovoljavajući na tri lokacije.

U Herceg Novom analizirana je voda na ukupno 21 lokaciji, od kojih je 19 odličnog kvaliteta, a dve su dobrog kvaliteta.

Po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, Odsek vodoinspekcije, izvršena je vanredna analiza kvaliteta morske vode na području kupališta 9H i 9H1, Dobrota, opština Kotor.

Mikrobiološke analize su pokazale da je morska voda na ovoj lokaciji van propisanih granica, a vodni inspektor je preduzeo radnje da se kupalište zatvori i kupanje zabrani.

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se sprovodi Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na 16, dok je na dve bila dobrog kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je 31 imala odličan kvalitet vode, a jedna zadovoljavajući kvalitet vode.

Institut za biologiju mora nastavlja sa uzimanjem uzoraka morske vode sa ove lokacije sve dok rezultati analize uzoraka morske vode sa kupališta ne ispune relevantne parametre za kvalitet vode za kupanje.

O dobijenim rezultatima Javno preduzeće će blagovremeno obavestiti javnost.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i slanitetu za svako pojedinačno kupalište, mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji na sajtu vvv.morskodobro.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.