U petak posebna sednica Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti 1foto EPA/MIKKO PIHAVAARA

Narodna skupština entiteta BiH Republika Srpska na posebnoj sednici u petak će raspravljati o Deklaraciji kojom se nalaže Vladi da pripremi novi Ustav tog entiteta a koji predviđa prenos „nekih od nadležnosti države BiH na RS kao entitet, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini“.

U međuvremenu, lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio i prenos nadležnosti kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoki sudski i tužilački savet i Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Dodik je u utorak na tribini u Beogradu kazao da je već napisan i „novi zakon o Vojsci RS i zakon o demilitarizaciji“ ukoliko ne bude spremnosti da se prihvati predlog da se „prepolovi sastav“ Oružanih snaga BiH.

U Deklaraciji dostavljenoj Skupštini, stoji i da bi novim Ustavom Banjaluka trebalo da postane glavni grad, a Pale prestonica tog entiteta. U dokumentu se takođe precizira da su svi akti koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko „neustavni“.

Podsećamo, Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan je posle razgovora sa Dodikom početkom novembra izjavio da je „otvorena mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik doneo, ali i najavio“, a koje se tiču prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta RS.

Dodik je pak tvrdio da je razgovor tekao drugačije, te da je upoznao američkog diplomatu sa namerom da o pitanjima prenosa nadležnosti raspravlja entitetska skupština. Dodik je, i nakon povratka iz Rusije prošle nedelje kazao da se nastavlja proces „vraćanja nadležnosti“.

Narodna skupština RS-a donela je 20. oktobra zakon o lekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lekove, koja od 2009. deluje na državnom nivou. Osnivanje takve agencije, međutim, nije u skladu s Ustavom BiH, koji je deo Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Predstavnik MMF-a u BiH Endru Dževel reagovao je na najave iz RS-a o povlačenju saglasnosti za Upravu za indirektno oporezivanje rekavši kako je UIO jedna od najuspešnijih institucija u BiH.

„Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj MMF nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posledice“. Dodao je da su porezi koje prikuplja UIO najveći i najznačajniji izvor prihoda za vlade oba entiteta i distrikta u BiH.

Mirko Šarović, lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) iz RS za magazin Mreža FTV-a kaže da su Dodikovi potezi opasni po srpski narod i RS.

„Potencijalno su opasni zato što Dodik vodi najjaču političku stranku po snazi po poslednjim izborima i što ima sve poluge odlučivanja. Jedan čovek odlučuje o svemu. Sve odluke se donose samo u Dodikovoj glavi“. Logično je, kaže, da se kod ljudi javlja strah od onoga što dolazi sutra, i u FBiH i u RS-u, te da su svi taoci jedne ofanzive u kojoj nastupa Dodik.

Bosanski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović smatra da sednica NS RS nije put kojem treba da ide Bosna i Hercegovina. „O svim pitanjima treba da se raspravlja u institucijama BiH. Pitanje odbrane je pitanje institucija BiH. Tim postupkom NSRS možemo otići samo dalje u eskalaciji inače loše političke situacije, zaključio je Džaferović.

 

Usvojen budžet Banjaluke

Nakon što je SNSD odlučio da bojkotuje Skupštinu Grada Banjaluka, njihovi partneri SP i Ujedinjena Srpska ostali su na sednici i glasali za rebalans budžeta. Rebalans je usvojen sa svega jednim suzdržanim glasom, a gradonačelnik Draško Stanivuković je vriskom iskazao sreću i zadovoljstvo.

“Znač li šta znači ovo čovječe”, ponovio je nekoliko puta prije pres-konferencije vidno uzbu|eni Stanivuković. “Ovo je veće nego izbori”, rekao je on. „Istorijska sjednica Skupštine Grada Banjaluka. Danas je SNSD otišao u istoriju, u prošlost”, rekla je Smiljana Babić Moravac iz PDP-a. Ovo je prvi put da većina okupljena oko SNSD nije jedinstvena, što je pobudilo pitanja da li je SNSD izgubio većinu u gradskoj skupštini Banjaluke,prenosiN1 BiH.