Uhapšen Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore i visoki funkcioner URA: Akcija presecanja krijumčarenja cigareta 1Foto: portalanalitika.me

U večerašnjoj akciji presecanja krijumčarenja cigareta u Nikšiću uhapšen je deo grupe osumnjičene za više krivičnih dela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta. Među uhapšenima je i Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore i visoki funkcioner URA, prenose crnogorski mediji.

Reč je o akciji Specijalnog tužilaštva, a slobode je lišeno više osoba. Da je među njima Milošević, izvestila je i RTCG.

Krijumčarenje se, kako je ranije saopšteno, dešavalo prilikom uništavanja cigareta.

Nadležni organi su, zajedno sa SDT, pratili aktivnosti te grupe, i to nakon što se pojavila sumnja da su umešani u stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja i krijumčarenje cigareta. Navodno je reč o kontingentu cigareta koji je letos zaplenjen u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Inače, Milošević je prethodno bio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i dugogodišnji je funkcioner Građanskog pokreta URA.

Upravo je Milošević pre petnaestak dana najavljivao nove zaplene cigareta, piše portalanalitika.me.

Nedavno je govorio i kako „politička turbulencija uvek dobro pogoduje kriminalu, te dodao da je borbi protiv kriminala potrebna planski stabilna Vlada“.

„Činjenica je da smo otežali svim ljudima da se bave krijumčarenjem“, isticao je početkom prošlog meseca, kada je sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem boravio u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Milošević je u jednoj od poslednjih izjava isticao i „naša borba je dobra i efikasna“.

„Mnogi nas optužuju na način da niko nije hapšen i tako dalje, mi smo se odredili za model gde smo videli da jako dobro oduzimamo robu, da se ne opterećujemo samo time da li će neko biti uhapšen ili neće. Već smo govorili da je jako komplikovano u samom toku šverca doći do toga ko to radi. Mi idemo korak dalje, oduzimamo robu i sprečavamo šverc na taj način“, govorio je Milošević nedavno.

Podsetimo, u krugu fabrike „Javorak“ u Nikšiću u više navrata su uništavane cigarete.

Nekoliko dana po toj zapleni cigareta, ministar odbrane Raško Konjević objavio je fotografiju Kosanovića sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem.

No, u pojedinim situacijama, u aprilu i u junu, cigarete su spaljivane bez prisustva javnosti, čime su kršena pravila nadzora.

Pored Milošević večeras su uhapšeni i Brano Mićković, Ivan Mićković i Zdravko Kosanović, prenosi portalanalitika.me. Brano Mićković je inače vlasnik fabrike  „Javorak“ u Nikšiću gde su spaljivane cigarete.

Zdravko Kosanović je pominjan kao vlasnik “KOZD Company”, naručioca cigareta koje su u septembru zaplenjene u Slobodnoj zoni Luke Bar. Kosanović je, doduše, tada demantovao kako stoji iza „KOZD Company“.

U više navrata bio sumnjičen za različita krivična dela – od vremena kada je sa Miodragom Davidovićem bio deo policijske istrage o nikšićkoj Željezari, sve do krivične prijave o nezakonitom mešanju u izborni proces u Nikšiću prošle godine.

Bio je umešan i u dešavanja koja su pratila parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. a tada se govorilo da je blizak Demokratskom frontu. Te ga je godine policija izdvojila iz reda za let za Beograd.

Navodno je Kosanović tada saslušavan u podgoričkom Centru bezbednosti zbog mogućih malverzacija u poslu sa otpadnom sirovinom iz Željezare, iz doba kada je upravljao otpadom u Nikšiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.