Ustavni sud Crne Gore: Odlaganje lokalnih izbora neustavno, odluka ne utiče na izbore koji su raspisani 1Foto: RTCG

Ustavni sud Crne Gore ocenio je danas da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odloženi za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom, saznaje TVCG.

Kako saznaje Agencija Mina, Ustavni sud je jednoglasno doneo odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ustavni sud je ocenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Ocinjeno je i da osporeni zakon nema povratno dejstvo, kako je navedeno u predlogu poslanika Dmeokratskog frontF jer su izborne radnje započete, ali ne i okončane

Prvobitno je sednica suda o ovom pitanju trebalo da bude održana 21. jula, ali je odložena zbog odsustva predsednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja,podneo je inicijativu za ocenu ustavnosti izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar.

Iz CDT-a su prilikom traženja ocene ustavnosti poručili kako su izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari