Varaždinski župan traži kazne za uništavanje srpske zastave u Varaždinu 1Zastava Srbije Foto: Pixabay

Varaždinski župan Anđelko Stričak osudio je uništavanje zastave srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu grada i poručio da taj čin treba sankcionisati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji, prenosi Hrvatska radio-televizija.

„Najoštrije osuđujem nasilno skidanje i uništavanje zastave srpske zajednice, a taj čin treba sankcionisati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji koji su oduvek bili jedni od simbola življenja na ovim prostorima“, istakao je u saopštenju župan Stričak koji pripada vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

O samom skidanju i uništavanju zastave javnost je obavestilo Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu.

Navode kako to nije izolovani incident budući je u proteklih gotovo sedam godina u četiri navrata uništavana dvojezična ploča na objektu u kojem Vijeće ima svoje prostore.

Sam čin ranije je osudio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj iz Socijaldemokratske partije (SDP)

Vijeće ukazuje  da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina koje žive u gradu i županiji.

Policija je obavila uviđaj na mestu događaja, a na zgradi postoji video nazor postoj za čije je funkcionisanje zadužen Grad.