Veće američkog sudije Smita sudiće Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Američki sudija Čarls Smit (Charles Smith) predsedavaće raspravnim većem koje će suditi bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Kako je danas saopštio sud za zločine boraca OVK u Hagu, u veću će biti još sudije Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske, Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

To raspravno veće osudilo je, u maju ove godine, na po četiri i po godine zatvora vodje ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja zato što su ometali sud i zastrašivali svedoke.

Bila je to prva presuda suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova od osnivanja 2015. godine.

Predmet protiv Tačija i saoptuženih raspravnom veću predaće 15. decembra sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou), piše u današnjem saopštenju suda.

Veće sudije Smita, koji je i potpredsednik suda, odrediće potom kada će proces Tačiju i saoptuženima početi.

Zajedno sa bivšim komandantom OVK Tačijem, optuženi su i članovi Glavnog štaba Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.