Večernji list: Hrvatska traži od Srbije arhive iz NDH koje je Beograd dao Izraelu 1Trg Bana Jelačića, Zagreb Foto: Miloš Mitrović

Hrvatska je uputila Srbiji protestnu notu u kojoj traži da joj se preda sva arhivska građa, uključujući i ona o stradanju Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) koju je predala Izraelu, i upozorava da problem arhiva može da zaustavi put Srbije prema EU, piše danas Večernji list.

U tekstu se navodi da Beograd ne vraća arhivsku građu iako je Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Takođe se traži, kako se navodi u tekstu zagrebačkog dnevnika, da se Hrvatskoj preda građa s diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dok se ne obavi fizički povrat izvornika, Hrvatska zahteva hitnu dostavu dosad digitalizovane kopije arhivske građe, navodi se u tekstu pod naslovom „Srbija nam odbija vratiti arhivu iz NDH, a sad ju je dala Izraelu“.

List saznaje da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatska uputilo protestnu notu Srbiji pošto je Ministarstvo odbrane Srbije izvestilo o sastanku ministra odbrane Nebojše Stefanovića s ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom na kojem je ambasadoru uručen „hard disk sa više od 162.000 stranica digitalizovane kopije arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od strane NDH tokom Drugog svetskog rata“.

Reč je, kako se navodi u tekstu, o arhivskoj građi premeštenoj s područja Republike Hrvatske i obuhvaćenoj hrvatskim zahtevom za povrat iz 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.