Venecijanska komisija dostavila zaključke Crnoj Gori: Izmene Zakona o predsedniku neustavne, sporni brojni članovi novog akta 1Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Više odredbi izmena Zakona o predsedniku, koje je usvojila parlamentarna većina u Crnoj Gori početkom novembra, u potpunoj su koliziji sa Ustavom Crne Gore, proističe iz mišljenja Venecijanske komisije, u koje je Portal Analitika imao uvid.

Najpre, kako navode iz Venecijanske komisije, neustavna je izmena sedmog člana zakona, kojom je predviđeno da je “predsednik dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta”.

“Komisija zaključuje da ovaj rok nema nikakvo uporište u Ustavu”, stoji u mišljenju VK.

Naročito je opširan zaključak koji se odnosi na član 7f izmenjenog Zakona o predsedniku, a kojim je između ostalog predviđeno šta se dešava ako predsednik ne predloži mandatara za sastav vlade.

U samom zakonu, uz ostalo, stoji kako će se u tom slučaju “mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine ukupnog broja poslanika”, te da je neutvrđivanje mandatara “razlog za predsednikovo razrešenje”.

Ove odredbe jasno su u suprotnosti sa diskrecionim ovlašćenjem koje predsedniku daje član 103 Ustava u pogledu izbora (ili odbijanja) kandidata kojeg je predložila dominantna partija / koalicija. Novi član 7f (1) čak lišava predsednika ustavnog prava da predlaže mandatara”, naglašeno je u mišljenju VK.

Sporan je i član 7d izmenjenog zakona, kojim je uspostavljen institute postupka ponavljanja konsultacija, odnosno “novog kruga”.

“Novi član 7d (ponavljanje konsultacija o kandidatu za premijera) podrazumeva procedure koje nemaju uporište u Ustavu”, naglašeno je dalje u dokumentu VK u koji je Portal Analitika imao uvid.

Pored dela zakona koji se tiče određivanja mandatara, za VK je jednako sporan i onaj koji se odnosi na imenovanje i opoziv diplomatskih predstavnika.

U članu izmenjenog Zakona o predsedniku stoji sledeće: Predsednik je dužan da postavi kandidata za Ambasadora koga je predložila Vlada, ako je Odbor mišljenjem podržao postavijenje tog kandidata.

Predsednik je dužan da traži ponovno izjašnjavanje Vlade o predloženom kandidatu, ako je Odbor mišljenjem odbio da podrži njegovo postavijenje.

Predsednik je dužan da postavi kandidata predloženog za Ambasadora, ako Vlada ostane pri istom predlogu nakon ponovnog odlučivanja u skladu sa prethodnim stavom ovog člana”.

No, Venecijanska komisija na to kaže sledeće: “Odredbe novog člana 7h, kojim se predsednik obavezuje da poštuje predlog Vlade (i skupštinskog odbora) nemaju uporište u Ustavu i ograničavaju diskreciono pravo predsednika na protivustavan način”.

Podsetimo, poslanici u Skupštini u ponedeljak će ponovo glasati o izmenama Zakona o predsedniku, a pojedini poslanički klubovi iz parlamentarne većine već su najavili da će opet podržati taj dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.