Vučić bi zbog ovog mogao da pobesni: Kosovska predsednica objavila šta namerava da uradi u Tirani 1foto FoNet

Predsednica Kosova Vljosa Osmani je pred početak Samita EU – Zapadni Balkan u Tirani rekla da će obavestiti lidere Evropske unije (EU) da će njena zemlja podneti zahtev za članstvo u EU do kraja godine, prenosi Anadolija. .

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je ocenila samit kao veoma važnu obavezu i EU i Zapadnog Balkana, prenosi Oslobođenje.

Predsednica Kosova je rekla da je ona lider najproevropskije zemlje koja postoji.

– Pokazali smo našu posvećenost EU i vrednostima EU u svakoj akciji koju preduzimamo u ovom pravcu. Naročito kada je u pitanju stopostotno poštovanje EU u svakoj spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj odluci, kao i sankcije Rusiji, prilagođavanje, odbacivanje svakog lošeg uticaja faktora poput Rusije i Kine, rekao je Osmani.

Prema njenim rečima, Evropska unija treba da pređe sa reči na dela u vezi sa liberalizacijom viza za građane Kosova.

– Kao što znate, danas ću pred svim liderima EU objaviti da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine i naravno nadamo se punoj podršci članica EU, rekao je kosovski predsednik.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da li ima napretka u dijalogu Srbija-Kosovo, Osmani je odgovorila da ovaj Samit nije mesto za dijalog ili pregovore Kosova i Srbije i da je poseban proces, uz posredovanje EU.

– To je proces zasnovan na međusobnom priznanju i istovremeno verujemo da Kosovo mora da zadrži svoj teritorijalni integritet, suverenitet, unitarni karakter i ustavni sistem, rekao je Osmani.

Podsetivši da su Albanija i Severna Makedonija počele pregovore sa EU, Osmani je rekla da će danas pozvati lidere EU da glasaju za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Ona je istakla da bi bio iskorak kada bi se Zapadnom Balkanu dao jasan signal o važnosti pridržavanja vrednosti EU, dodajući da ne treba na isti način tretirati zemlje koje su uz Ukrajinu i one koje su na strani Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.