Zatvorena većina birališta u BiH: Pristigli prvi rezultati glasanja 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Birališta širom Bosne i Hercegovine, na kojima nisu evidentirana kašnjenja i kršenja izbornih pravila, zatvorena su u 19 sati.

Tačno u 19 sati zatvorena je većina od 5.903 biračkih mesta. Pravo glasanja imalo je 3.368.666 birača, a biralo se ukupno 518 članova organa vlasti.

Mnoga birališta će pak biti otvorena i duže, jer su na njima registrovani incidenti različitih vrsta, zbog čega je glasanje bilo obustavljeno i više sati.

Dva sata trajao je pregid izbornog procesa na biralištu na kojem je preminula ženska osoba.

Ozbiljniji prekidi zabeleženi su i u Zvorniku, Mostaru, Livnu, Doboju, te Zenici gde je proces bio ugrožen jer nisu na vreme pripremljena birališta.

Najteža situacija je bila u Bosanskom Novom, gde je intervenisala policija.

Naime, pre otvaranja biračkog mesta doneti su popunjeni glasački listići. Nakon toga biralište nije otvoreno, a reagirali su Tužilaštvo BiH i MUP RS i uhapsili pet osoba.

Prema zakonu, na ovom biralištu izbori moraju biti održani u roku sedam dana.

 

Autobusi iz Srbije dovozili građane da glasaju

Kako javlja BN u opštine na području Podrinja stigao je veliki broj autobusa iz Srbije, koji dovoze državljane Bosne i Hercegovine s pravom glasa u RS.

Navodi se da su mnogi ogorčeni na stanje u RS i „žele dati svoj doprinos da i RS uđe u mirne vode i dobije vlast koja će voditi računa o građanima, a ne da stalno žive u nekim krizama i tenzijma“.

Takođe su kazali da od jutros prate šta se dešava na biračkim mestima i osuđuju svaki vrstu nasilja u Doboju, Novog Gradu i u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.