Zoran Milanović ponovo o genocidu u Srebrenici: Prihvatam odluku suda, ali to nije verska dogma ili Kuran 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se medijima i javnosti u Gospiću, a kao tema ponovno se nametnuo predsednik SNSD-a Milorad Dodik, te izbori u Bosni i Hercegovini. Usledio je i niz spornih izjava o genocidu u Srebrenici, kao i već uobičajenih komentara na račun još uvek aktuelnih članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Govoreći o svom odnosu sa Dodikom prvo se osvrnuo na genocid u Srebrenici, za čije je negiranje u javnosti optuživan zajedno sa Dodikom.

Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ponovo je doveo u pitanje.

“Sud je presudio da je to genocid. S time treba biti vrlo delikatan, jer to je odluka samo jednog suda. Postoje puno veći zločini po trajanju i magnitudi. Kao što nama deo Srba lepi etiketu za Jasenovac, a to sam zamolio Dodika da spusti loptu, tako sada muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubiti Boga u Srbima. To je korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. To što je jedna grupa sudija u jednom trenutku u određenim okolnostima ocenila da je neki događaj iz jula 1995. godine, da ga je okarakterisala kao genocid, ja to primam na znanje. Ali, to nije Kuran. Prema tome se ne možemo odnositi kao verski dogmati. O tome se razgovara. I na kraju, kakve veze Dodik, a posebno ja imam sa Srebrenicom? Nikakve. Ali, da će mi neko odrezati jezik i da ću se morati celo vreme klanjati nekakvim idolima – to neću. Kao što prihvatam da se o pitanjima koja su traumatična za moj narod govori otvoreno, tako će se govoriti otvoreno o svemu, i o zločinima nad Hrvatima, i o mudžahedinskom teroru u srednjoj Bosni i o ulozi koju su u organizaciji njihovog dolaska i boravka imali vodeći bh. političari, uključujući i Džaferovića”, kazao je Milanović.

U nastavku sporne izjave Šefika Džaferovića je ponovo nazvao „mudžehedinskom hostesom“, dok je Željka Komšića oslovio sa „kriminalno lažnim predstavnikom Hrvata“ koji je podneo prijavu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta – dok se kao spasitelj ukazao Milorad Dodik, koji se pozvao na vitalni nacionalni interes Srba.

To je nazvao pragmatičnim, ali i požrtvovanim i hrabrim činom.

Dodao je kako su požrtvovanog Dodika “sada pokušali pokrasti na izborima u BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.