"Režim ima oružje i metke, ali se plaši naše kose": Protest hrabrih žena Irana 1Foto: snapshot Youtube

Pozdravljam iranske devojke i mladiće koji ne samo da su odbili da se predaju diktaturi mula, već su i svaku ulicu pretvorili u prkosni bastion napadajući vlast mula.
Nijedna sila na zemlji ne može uskratiti slobodu čovečanstvu, poručila je Marjam Radžavi, izabrana predsednica Nacionalnog saveta otpora Irana – NCRI, za period da se suverenitet prenese na narod Irana.

Ljudi se dižu i urlaju širom Irana – od 21 regiona u Teheranu do Oshnavieh, Širaz, Kerman, Mašhad, Isfahan, Karaj, Tabriz, Kermanšah, Kom, Ahvaz i mnoge druge gradove.

Pozdravljam ustanak iranskog naroda za slobodu, navela je.

„Više od 100 je položilo svoje živote za slobodu u nacionalnom ustanku u Iranu. Oni simbolizuju volju iranske nacije da zbaci versku diktaturu i uspostavi narodni suverenitet.
Pozdravljam prkosne mlade koji su organizovali proteste u 133 grada za samo nedelju dana. Ustanite da oslobodite uhapšene i podržite njihove porodice”, istakla je Radžavi.

Više žena u Iranu je u zatvoru zbog zločina – jer su šetale bez hidžaba na glavi i ohrabrivanja drugih da se suprotstave režimu. Već nedelju dana traju protesti podstaknuti ubistvom dvadesetdvogodišnje Maše Amini.

Snage bezbednosti su pretukle Mašu jer joj je ispod hidžava virio deo kose. Ona je pala u komu i preminula nakon hapšenja u Teheranu, podseća Rojters.
Nju je prošle nedelje uhapsila policija zadužena za javni moral, a nakon njene smrti izbili su protesti širom zemlje jer su Iranci nezadovoljni tretmanom žena u režiji državnih snaga reda.

Više njih je ubijeno tokom protesta. Posle mlade Maše Amini, iranska policija ubila je Gazale Čelavi koja je izašla je na ulice u znak protesta zbog ubistva Maše. Njen prijatelj kaže da je pogođena u glavu u gradu Amolu.

Imala je samo 32 godine, planinarka, puna života.

Još jednu ženu, 23-godišnju Hananeh Kiju, upucale su iranske snage bezbednosti dok je protestovala zbog ubistva Maše Amini u gradu Novšaru. Ona je jedna od desetina osoba koje su izgubile živote tokom protesta koji su u toku.

”Svet mora da preduzme akciju protiv naših ubica”, poručuje Masih Alinedžad, iranska novinarska i aktivistkinja.

“Iranski režim ima oružje i metke, ali se plaši naše kose. Ubili su Mašu Amini zbog malo kose. Hajde da napravimo revoluciju kose. Naša kosa će srušiti islamske diktatore”, ističe.

Ukazuje da je ovaj horor deo svakodnevnog života žena u Iranu više od četiri decenije. Iranske žene i muškarci su na ulicama da okončaju krvoločni režim ajatolaha”.

"Režim ima oružje i metke, ali se plaši naše kose": Protest hrabrih žena Irana 2
Foto: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT

Protesti podrške ženama u Iranu održani su u Nemačkoj, Holandiji, Grčkoj..

Vlada u Teheranu je, u međuvremenu, organizovala kontra proteste na kojima se poziva na ubistvo antirežimskih demonstranata u Iranu.

"Režim ima oružje i metke, ali se plaši naše kose": Protest hrabrih žena Irana 3
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.