Foto: Antonio Bat/EPA

Londonski Visoki sud odgodio je do sredine oktobra ročište na kojem će se odlučivati o još jednom pravu na žalbu osnivača hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, prenosi agencija Hina.

Ova odluka je, dodaje se, donesena na zahtev njegovog advokata Jamesa Hinesa, koji tvrdi kako ima nove dokaze.

Ročište će biti održano u sedmici koja počinje sa 15. oktobrom.

Todorić je prethodno na sud došao u društvu Hinesa, Jadranke Sloković i nove advokatice u timu Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Nakon objave o odgodi, Sloković je kazala kako Todorić neće odgovarati na pitanja, već će samo kratko dati izjavu.

Njegov tim pokušava uveriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem jula odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promeni mišljenje, što mu je poslednja prilika da izbegne izručenje.

Sud je 24. jula odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. aprila prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo zakazano za 6. septembar.

Ivica Todorić izrazio je zadovoljstvo odlukom Visokog suda u Londonu koji je za oktobar zakazao novo ročište na kojem će se razmatrati njegov zahtev za pravo na žalbu na odluku o izručenju, kazavši da je to pobeda onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj.

„Ja bih se još jednom zahvalio engleskom sudu na donošenju, rekao bih, pravedne odluke“, rekao je Todorić, dodajući da su dobili dodatno vreme za pripremu i za borbu za istinu.

„Zahvaljujem se svima na pobjedi. To nije moja pobeda, to je pobjda svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam jer zajedno idemo naped da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vredi“, rekao je u kratkoj izjavi Ivica Todorić, koji ovaj put nije odgovarao na pitanja novinara.

Sud bi u oktobru trebalo da odluči hoće li prihvatiti zahtev Todorićeve obrane.

Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostepena odluka postaje pravomoćna i sledi izručenje.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. aprila izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorić je uhapšen 7. novembra 2017. u Londonu, gde se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem evropskog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto hiljada funti i mere opreza.

Prvostepenom presudom o izručenju od 23. aprila Todoriću su određene nešto strože mere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umesto dvaput nedeljno kao pre presude te ne sme napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

DORH je u oktobru 2017. godine izdao poternicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans