Gepard tenkFoto: EPA/FILIP SINGER

Rumunija nastavlja sa ambicioznim programom nabavke modernih tenkova, pa je posle kupovine američkih Abramsa domaćoj javnosti na vojnom poligonu Smaradan i na sajmu naoružanja BSDA u Bukureštu predstavila južnokorejski K2 Crni panter, koji je, prema navodima medija, jedan od najskupljih tenkova na svetu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, ponuda južnokorejskog Hjundai Rotema Rumuniji uključuje transfer tehnologije i saradnju sa domaćom industrijom koja bi proizvodila komponente za K2, a predlog Hjundaija poklapa se sa planovima Bukurešta da hladnoratovske tenkove TR-85 i T-55 zameni sa 300 savremenih oklopnjaka.

Rumunija je taj cilj delimično ispunila prošle godine kupovinom 54 tenka Abrams M1A2 od SAD i to putem dogovora dve države (Government to Government), a nabavka podrazumeva i obuku posada i tehničara, municiju i rezervne delove.

Rumunija je zainteresovana i za druge proizvode kompanije iz Južne Koreje – borbeno vozilo pešadije Redbek i samohodnu haubicu K-9. Oba su kompatibilna, odnosno, ispunjavaju standarde NATO.

Tenk K2 Crni panter je osnovni borbeni tenk visoke tehnologije koji je u naoružanje južnokorejske vojske uveden 2014. godine, a čiji je prvi korisnik u Evropi Poljska, sa naručenih 180 komada.

Osnovno naoružanje tenka K2 Crni Panter je top kalibra 120 mm L55 koji se u Južnoj Koreji proizvodi po licenci nemačkog Rajnmetala. Ima spregnuti mitraljez kalibra 7,62 milimetra, 12 bacača dimnih kutija i mitraljez 12,7 milimetara montiran na kupoli.

Tenk može da gađa u pokretu, čak i po neravnom terenu i ima automatski punjač. Brzina gađanja je 10 projektila u minuti a u tenku je skladišteno 40 projektila, od čega 16 može biti u automatskom punjaču i 24 u kupoli.

Crnog pantera pokreće nemački dizel motor MTU 883 sa 1.500 konjskih snaga, takođe proizveden po licenci. K2 ima maksimalnu brzinu od 70 kilometara na čas na asfaltiranim putevima i može održavati brzine do 48 kilometara na čas na neravnom terenu.

Cena tenka K2 za Rumuniju još nije saopštena, a po navodima medija, u pitanju je jedan od najskupljih tenkova na svetu, jer je cena po komadu 8,5 miliona dolara – bez munucije i rezervnih delova.

Rumunija je kupila 54 tenka tipa Abramsa, municiju, obuku, rezervne delove i 12 pomoćnih inženjerijskih vozila guseničara po ukupnoj ceni od 2,5 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari