Rusi intenzivno uče srpski, hebrejski, gruzijski jezik...: Interesovanje poraslo nakon invazije na Ukrajinu i mobilizacije 1Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Interesovanje Rusa za učenje stranih jezika drastično se povećalo od početka ruske invazije u Ukrajini, piše ruski medij Insajder.

Rusi intenzivno uče hebrejski, gruzijski, srpski, turski, piše RBC aludirajući na podatke službe „Profi“.

Vrhunac interesovanja je bio u martu, mesec dana od invazije, ali i oktobru, posle najave mobilizacije.

Potražnja za nastavnicima na ovim jezicima je značajno porasla. Na proleće je potražnja za nastavnicima hebrejskog porasla za čak 206 odsto (u poređenju sa januarom-februarom), gruzijskog – 198 odsto, srpskog – 184 odsto, kineskog – 109 odsto, bugarskog – 70 odsto, turskog – 55 odsto, jermenskog – 29 odsto.

Ako se uporede oktobar i avgust, onda je na jesen potražnja za nastavnicima srpskog jezika bila čak 221 odsto, turskog (69 odsto), hebrejskog (68 odsto), jermenskog (60 odsto), gruzijskog (51 odsto), bugarskog (50 odsto) i kineskog (15 odsto).

Istovremeno, ako uporedimo podatke iz godine u godinu, onda je ove godine potražnja za srpskim jezikom najviše porasla – skoro četiri puta a potražnja za učenjem gruzijskog jezika skoro tri puta.

Sve to indirektno ukazuje na razmere emigracije i zemalja u koje Rusi najčešće odlaze.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je u novembru izjavila da je 700.000 Rusa ušlo u zemlju od početka mobilizacije, ali da je 600.000 njih već otišlo u druge zemlje.

Još jedna popularna destinacija (naročito u jesen) bio je Kazahstan. Prema rečima ministarke rada i socijalne zaštite Kazahstana Tamare Duisenove, više od 400.000 Rusa ušlo je u zemlju posle početka mobilizacije.

Procene su, piše RBC, da će zbog invazije na Ukrajinu više ljudi napustiti Rusiju nego tokom celog perioda Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.