Rusi pokušavaju da naprave zamenu za vijagru jer je Fajzer obustavio izvoz u Rusiju 1Foto: Shutterstock/Oleg Elkov

Ruska industrija i ministarstvo trgovine ubrzavaju napore da proizvedu tablete koje će biti zamena za vijagru, pošto je američki proizvođač prošle godine obustavio izvoz tog leka u Rusiju, prenosi danas Politiko.

Američka farmaceutska kompanija Viatris, podružnica Fajzera, objavila je da će zaustaviti planirane investicije i sva klinička ispitivanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali je nastavila da izvozi tablete protiv erektilne disfunkcije.

Rusko ministarstvo trgovine objavilo je, međutim, da su prošle godine dobili informaciju Viatrisa i o suspenziji izvoza vijagre, prenosi portal.

Kako bi nadomestile nedostatak leka, Kremlj je počeo da podržava klinička ispitivanja u zemlji i prema rezultatima koja su saopštena Intefaksu, ruske kompanije imaju tehnološke mogućnosti da proizvedu generički lek koji sadrži suspstancu sildenafil, koja se prodaje pod brendom vijagre.

Prema podacima, 36 ruskih kompanija je dobilo registracioni sertifikat za proizvodnju ruske tablete, za koju postoji ogromna tražnja, navodi Politiko.

Studija, koju je objavio Komersant, pokazuje da su sredinom 2022. godine Rusi kupili 2,7 miliona tableta protiv erektilne disfunkcije, što je rast od 88 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

U prva tri kvartala 2022. godine proizvodnja leka koja sadrži sildenafil porasla je za 11 odsto, dok je prodaja porasla za više od 15 odsto, piše Interfaks.

Rusko ministarstvo zdravlja navelo je da u apotekama nema nestašica tog generičkog leka.

Sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Evropska unija ne primenjuju se na lekove i medicinsku opremu, ali su zapadne farmaceutske kompanije upozorile da bi snabdevanje lekovima moglo biti otežano zbog restrikcija prema bankama i većina njih je dobrovoljno odustala od poslovanja u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari