Rusi većinski vlasnici Agrokora 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Poverioci Agrokora koji potražuju 80,2 odsto ukupnih dugovanja u iznosu od 27,08 milijardi kuna, ili 3,6 milijardi evra, izglasali su danas nagodbu o tom koncernu, objavio je HRT, a najveći vlasnici biće dve ruske državne banke Sberbanka i VTB sa 46 odsto.

Poverioci su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija, a pre izglasavanja bilo je poznato da će, ako nagodba prođe, najveći vlasnici biti Sberbanka sa 39,2 odsto, vlasnici obveznica sa 25 odsto, VTB banka sa 7,5 odsto i Zagrebačka banka sa 2,3 odsto.

Iznos koji potražuju poverioci je 33,75 milijardi kuna, ili 4,5 milijarde evra, a ukupan dug kompanije je osam milijardi evra.

Sudija Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao da donese rešenje kojim će se potvrditi zakonitost nagodbe poverilaca.

Zanimljivo je da se od kompletnog iznosa potraživanja, odnosno dugova koji nisu podmireni, gotovo dve milijarde kuna nije pojavilo na ročištu.

Kako prenosi HRT, očekuje se da će proces primene nagodbe trajati između tri i četiri meseca.

Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, poznatiji kao „lex Agrokor“, usvojen je 6. aprila prošle godine.

Cilj zakona je da se postigne nagodba između poverilaca o budućnosti poslovanja društva, tako da Agrokor može da nastavi poslovanje na održiv i stabilan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari