Rusija i Turska partneri 1

Rusija i Turska su potpuno normalizovale odnose narušene diplomatskom krizom, izjavili su predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Redžep Erdogan, nakon sastanka u Moskvi.

Potpisivanjem plana saradnje do 2020. najavili jačanje saradnje, i vojne u Siriji, prenose
agencije. Ovim sastankom u Moskvi „završili smo proces normalizacije. Više ne želimo upotrebiti tu reč“, rekao je turski predsednik Redž Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kremlju.

„Spremni smo da poboljšamo važne i posebne odnose naše dve zemlje, rekao je Erdogan koji očekuje da Rusija „potpuno ukine“ sankcije nametnute Turskoj. Odnosi su se poslednjih meseci poboljšali nakon diplomatske krize krajem 2015., kada je tursko vazduhoplovstvo srušilo ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici.

Rusija i Turska partneri 2

Rusija je taj incident nazvala „zabijanjem noža u leđa“ i kaznila Tursku ekonomskim sankcijama.

Putin i Erdogan su u leto 2016. počeli da rešavaju nesuglasice i Putin je naredio ukidanje većine sankcija, posebno u turizmu.

„Možemo konstatatovati da su naši odnosi opet postali pravi partnerski i da sarađujemo u raznim područjima“ i „smatramo Tursku našim najvažnijim partnerom“, rekao je Putin. Nakon višečasovnog sastanka, Putin i Erdogan potpisali su plan saradnje do 2020. u cilju podstiavnja trgovinske razmene, a Erdogan očekuje da bi ona mogla u budućnosti dostići 100 milijardi dolara.