džozef bajdenFoto: EPA-EFE/JASON SZENES

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je svoj govor na Generealnoj skupštini Ujedinjenih nacija snažnom retorikom protiv Rusije.

Kako prenosi Gardijan, on je naglasio da se prema pravilima UN invazija koju je Moskva izvršila u Ukrajini karakteriše kao “nezakonita” i “nesmotrena”.

“Zemlja koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN je izvršila invaziju nad svojim susedom, i pokušava da izbriše jednu suverenu državu sa mape. Rusija je besramno prekršila osnovne principe Povelje UN”, rekao je Bajden, optuživši ruskog predsednika Vladimira Putina da je izazvao “brutalan, nepotreban rat”.

“Cilj ovog rata je ukidanje prava Ukrajine da postoji kao država, kratko i jasno, i prava Ukrajinaca da postoje kao narod. Gde god da ste, gde god da živite, bilo u šta da verujete… to bi trebalo da vam zaledi krv”, poručio je američki predsednik.

Jedna zemlja “ne sme silom da zauzme teritoriju jedne nacije”, naglasio je.

“Ukrajina ima ista prava koja pripadaju svakoj suverenoj državi. Bićemo u solidarnosti sa Ukrajinom koja će biti u solidarnosti protiv Ruske agresije, tačka”, istakao je Bajden.

Jedna od najalarmantnijih izjava tokom Putinovog današnjeg govora je nagoveštaj da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, što je i Bajden, poput brojnih drugih svetskih lidera, osudio.

“U nuklearnom ratu ne može da bude pobednika, i on nikada ne sme da se vodi”, rekao je američki predsednik, optuživši Rusiju da “iznosi neodgovorne nuklearne pretnje”.

On je naglasio i da Moskva ignoriše sporazm o neširenju nuklearnog oružja i sprovodi “nezapamćeno, zabrinjavajuće gomilanje nuklearnog oružja bez ikakve transparentnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.