Rusija najavljuje kontramere Francuskoj i Nemačkoj u slučaju Navaljni 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Saradnici francuskih i nemačkih lidera biće na udaru sankcija koje Rusija priprema kao odgovor na mere Evropske unije zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, najavljeno je danas u Moskvi.

„Budući da su (evropske) sankcije usmerene na zvaničnike ruske predsedničke administracije, naše kontrasankcije će to oslikavati. One su donete i uskoro ćemo obavestiti francuske i nemačke kolege“, izjavio je novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je precizirao da su sankcije usmerene na „vodeće saradnike lidera Nemačke i Francuske“ zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvodjenja mera Rusiji.

Evropska unija je u oktobru objavila spisak od šest osoba kojima su uvedene sankcije kao odgovor na trovanje Alekseja Navaljnog agensom Novičok koji je otkrila Nemačka gde je ruski opozicionar letos hospitalizovan u teškom stanju.

Moskva odbacuje odgovornost u ovom slučaju, a još je u oktobru najavila uzvratne mere EU.

„Imamo razloga da pretpostavimo da je sve što se dogodilo (Navaljnom) u vezi sa otrovnom supstancom u organizmu moglo da se desi u Nemačkoj ili u (medicinskom) avionu kojim je evakuisan iz Rusije u Berlin“, rekao je Lavrov, ne pružajući više detalja.

Rusija navodi da Navaljnom nije pronadjen otrov u organizmu kada je primljen u bolnicu u Sibiru.

Navaljni koji se i dalje nalazi u Berlinu, nada se potpunom oporavku i planira da se vrati u Rusiju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.