Rusija odobrila vakcinu Sputnjik lajt koja se daje u jednoj dozi 1Foto: EPA-EFE/ANDREI POKUMEIKO

Ruske vlasti su danas odobrile za upotrebu blažu verziju vakcine protiv korona virusa „Sputnjik V“ koja se daje u jednoj dozi.

Vakcina „Sputnjik lajt“ trebalo bi, prema očekivanju vlasti, da ubrza proces dostizanja kolektivnog imuniteta u borbi protiv korona virusa.

Nova verzija je identična prvoj dozi vakcine „Sputnjik V“ koja se daje u dve doze, ali će „Sputnjik lajt“ biti tretirana kao posebna vakcina.

Vakcina „Sputnjik lajt“ tek treba da prođe poslednju fazu testiranja.

Rusija je u januaru počela da testira „Sputnjik lajt“ na ljudima, a ispitivanja i dalje traju.

Vlasti navode da će „Sputnjik V“ ostati glavno sredstvo za vakcinaciju u Rusiji, a da je „Sputnjik lajt“ namenjen za izvoz u partnerske zemlje.

„Sputnjik lajt“ je četvrta vakcina razvijena u Rusiji čiju su upotrebu vlasti te zemlje odobrile. Prethodno su odobrene vakcine „Sputnjik V“, „Epivakkorona“ i „Kovivak“.

Iako je bila među prvim zemljama koje su počele proces vakcinacije, Rusija znatno zaostaje za brojnim državama u kategoriji udela vakcinisanog stanovništva.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 13,4 miliona ljudi u Rusiji, odnosno oko devet odsto od 146 miliona stanovnika. Od njih je 9,4 miliona, odnosno šest odsto stanovništva, u potpunosti vakcinisano.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.