Rusija postavila moćan raketni sastav blizu Japana 1Foto: Shutterstock/Andrii A

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je postavilo mobilne odbrambene raketne sisteme na severnim Kurilskim ostrvima – deo strateški lociranog ostrvskog lanca koji se proteže između Japana i ruskog poluostrva Kamčatka.

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva koja drži Rusija, koja Tokio naziva severnim teritorijama. To je teritorijalni spor koji datira još od kraja Drugog svetskog rata kada su ih sovjetske trupe okupirale i potisnule Japan.

Ruski raketni sistem Bastion, koji ima rakete dometa do 500 kilometara, raspoređen je na ostrvu Paramušir u severnom delu Kurilskih ostrva, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane. „Obalne službe Pacifičke flote će održavati danonoćnu stražu kako bi kontrolisale susedno morsko područje i zone moreuza“, navodi se.

Ministarstvo je saopštilo da je u Paramuširu uspostavljen vojni kamp sa uslovima koji omogućavaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i ishranu osoblja.

Ovo raspoređivanje dolazi godinu nakon što je Rusija rasporedila sisteme Bastion na ostrvu Matua, u centralnom delu Kurilskog grebena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije napisao je u septembarskom izveštaju da je militarizacija Kurilskih ostrva od strane Moskve, u senci invazije na Ukrajinu, „u velikoj meri prošla ispod radara“.

„Potezi Rusije da poveća svoje prisustvo sugerišu da će ostrva nastaviti da igraju pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebalo da prodube konsultacije u vezi sa ruskim aktivnostima u regionu“, objavljeno je u izveštaju navedenom  na sajtu Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat, piše N1 Zagreb.

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.