Rusija potvrdila da se povlači sa Zmijskog ostrva 1EPA-EFE/MYKOLA TYS

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo u svom dnevnom brifingu da se ruske snage povlače sa Zmijskog ostrva, tvrdeći da je to „gest dobre volje“ da bi se omogućile isporuke žitarica. Prethodno je Ukrajina u nizu tvitova na društvenim mrežama saopštila da se Rusija povlači sa ostrva u Crnom moru.

Prema pisanju Gardijana, s obzirom na podeljene fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi dim iznad Zmijskog ostrva, komentar Ukrajine o povlačenju ruskih snaga sa strateškog ostrva u Crnom moru ukazuje da je tvrdnja Rusije da je reč o „gestu dobre volje“ zapravo „cinična smicalica da se zamaskira poraz“.

Vitalij Kim, guverner ukrajinskog regiona Mikolaiv, je objavio na Telegramu skrinšot vesti o Zmijskom ostrvu uz poruku:“Radujemo se gestu dobre volje u Hersonu u bližoj budućnosti.“

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su „30. juna kao gest dobre volje oružane snage Ruske Federacije završile dodeljeni zadatak na Zmisjkom ostrvu i povlače garnizon koji je tamo stacioniran“.

„Tako se svetskoj zajednici pokazuje da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine. Ova doluka neće omogućiti Kijevu da spekuliše o temi krize sa hranom, aludirajući na nemogućnost izvoza žitarica zbog ruske potpune kontrole severozapadnog dela Crnog mora. Sada je sve na ukrajinskoj strani, koja nije još očistila Crno more (od mina) blizu svojih obala, uključujući vode luka. Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini“, saopštilo je Ministarstvo.

Kijev je prethodno rekao da neće ukloniti mine iz voda oko svoje luke, pošto su one potrebne kao defanzivna mera protiv ruske crnomorske flote koja se približava južnoj obali Ukrajine i izvozi napade s mora na gradove Odesu i Mikolaiv.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.