Rusija proteruje 20 čeških diplomata kao odgovor na raniju odluku Praga 1Foto: FreeImages / Emilija Uzukauskiene

Kao odgovor na subotnje proterivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu Rusija je proglasila večeras za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im duplo kraći rok, 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček.

„Ambasador Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Obavestili su ga da ruska strana proteruje 20 zaposlenih češke ambasade u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć“, kazao je češkim medijima Hamaček.

Ruska ambasada u Pragu ima oko 135 zaposlenih a Češka je proterala 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umešani u eksploziju u skaldištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

U prvoj eksploziji 16. oktobra 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i municiju prodatu Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. decembra prošla bez žrtava ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni a istraga eksplozije i dalje je u toku.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umešana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavestile premijera i nadležne zvaničnike 7. aprila, kao i da je definitivni izveštaj i dokaze dobio u petak.

Češka ambasada u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef spoljnopolitičkog odeljenja Kancelarije češkog predsednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati da napusti celo političko odeljenje ambasade u Rusiji.

„Češka će morati da reaguje, nemaju ni isti rok da napuste zemlju“, kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli da budu umešani u eksplozije municije u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji uticaj SAD.

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose zvaničnog Praga i Moskve izrazile su između ostalih SAD i NATO a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomatije članica Evropske unije zatražiti da u ponedeljak izraze solidarnost sa Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Rusija proteruje 20 čeških diplomata kao odgovor na raniju odluku Praga”

  1. Na kraju će Rusi sami seve proterati .Ini koji ostanu umiraće izolovani,omraženi ,gladni,bolesni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.