moskva kremljFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija je danas saopštila da proteruje desetine diplomata Francuske, Italije i Španije, posle proglašavanja ruskih diplomata za nepoželjne osobe u evropskim zemljama.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da proteruje 34 diplomate iz Francuske, 24 iz Italije i 27 iz Španije.

Francuskim diplomatama je dat rok od dve nedelje da napuste Rusiju, a kao razlog je navedena prošlomesečna „provokativna i potpuno neosnovana odluka francuskih vlasti“ o proterivanju 41 ruskog diplomate.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske osudilo je današnju odluku Moskve, navodeći da su proterani Rusi bili tajni agenti „koji su radili protiv (francuskih) bezbednosnih interesa“.

Za razliku od njih, Francuzi koje je Moskva proterala su prave diplomate, zbog čega ta odluka „nema legitimnu osnovu“, navelo je parisko Ministarstvo.

Moskva je danas navela i da proterivanje španskih diplomata predstavlja odgovor na prošlomesečno proglašavanje ruskih diplomata nepoželjnim osobama u Španiji.

Brojne evropske zemlje proterale su ruske diplomate u aprilu, posle optužbi da su ruske snage ubijale civile u Buči i drugim ukrajinskim gradovima blizu Kijeva, što Kremlj negira.

Rusija je juče proterala dvojicu finskih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.