ujedinjene nacije logoFoto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Rusija je danas stavila veto u Savetu bezbednosti UN na predlog rezolucije kojom bi se na godinu dana produžila dostava prekogranične humanitarne pomoći Siriji bez dozvole Damaska, prihvatajući samo produženje od šest meseci.

Predlog rezolucije podneli su Norveška i Irska. Dozvola za prekogranični prevoz ističe u nedelju.

Ta dozvola je na snazi od 2014, i pomoć se dostavlja preko prelaza Bab al Hava na sirijsko-turskoj granici za više od 2,4 miliona ljudi u severozapadnom regionu Idlib, koji je pod kontrolom ekstremističkih grupa i pobunjenika.

Od 15 zemalja članica SB UN 13 je glasalo za predlog. Kina koja je često ranije zajedno sa Rusijom ulagala veto ovog puta je bila uzdržana, što su uočile zapadne zemlje.

Pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski je rekao da se tim predlogom ignoriše suverenitet Damaska. Rusija je dala svoj predlog gde se predvidja produženje od šest meseci.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild izrazila je žaljenje zbog ruskog stava, rekla je da se radi o tekstu koji je kompromis, da su ga predložile Norveška i Irska. Ona je rekla da je šest meseci nedovoljno da se osigura ozbiljna pomoć stanovništvu kome su potrebni jasni rokovi.

Od srede 15 članica Saveta bezbednosti uzalud pokušavaju da izadju iz blokade izmedju dva suprotstavljenja roka za produžetak odobrenja. Medjutim, pošto dozvola ističe u nedelju, još ima vremena da članovi SB postignu dogovor do nedelje uveče ili u najgorem slučaju u ponedeljak, naveli su posmatrači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.