Rusija svrstala medijsku kuću i nekoliko novinara u strane agente 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Ruske vlasti odredile su danas medijsku kuću za istraživačko novinarstvo i nekoliko novinara kao „strane agente“ i time podigle pritisak na nezavisne medije u zemlji uoči septembarskih parlamentarnih izbora.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je dodalo informacioni portal Insajder i pet novinara na spisak „stranih agenata“, oznaka koja podrazumeva dodatni vladin nadzor i nosi jaku pežorativnu konotaciju koja može da diskredituje one na koje se odnosi.

Portal Insajder objavio je istrage o navodnoj korupciji i zloupotrebi od strane ruskih zvaničnika, navodne ruske prikrivene aktivnosti u Ukrajini i Siriji, i o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Navaljni, najžustriji politički neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koji je optužio Kremlj. Ruski zvaničnici odbacili su tu optužbu.

Ministarstvo pravde delovalo je prema zakonu koji je upotrebljen da određuje kao „strane agente“ nevladine organizacije i pojedince koji dobijaju strana sredstva ili su angažovani u aktivnostima opisanim kao političkim.

Drugi zakon se koristi da se zabrane grupe, ocenjene kao „nepoželjne“ prema kome se smatra krivičnim delom članstvo u tim grupama. Taj zakon je upotrebljen da se zabrani oko 40 grupa, uključujući opozicione, strane nevladine organizacije i najskorije izdavača portala Proekt, koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Ministarstvo pravde danas je takođe odredilo dva novinara Proekta i još tri izveštača kao strane agente.

Ranije su dva popularna nezavisna medija Meduza i VTimes nazvana stranim agentima. VTimes je ubrzo posle toga obustavio rad, dok je Meduza pokrenula kampanju za finansiranje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Rusija svrstala medijsku kuću i nekoliko novinara u strane agente”

  1. A zašto se treba čuditi tome? Pa ruska država je bila u stanju da mirne i dobroćudne pripadnike Jehovinih svedoka svrsta u terorističke organizacije rame uz rame sa Alkaidom i Isisom! Zar treba očekivati da će drugi bolje proći?! Jehovini svedoci se za razliku od novinara, ne petljaju u politiku, ne podržavaju štrajkove niti pobune bilo koje vrste, a kamoli mirne ili nasilne smene režima ili vojne pučeve itd. Pa su opet nepoželjni u toj mnogoljudnoj državi i stalno su pod nekim nadzorom. Provaljuju im u stanove do zuba naoružani agenti federalne službe i policija sa fantomkama na glavama. Muškarce često ispituju mučenjem, a uprkos naporima svetske zajednice i EU I UN i dalje traje progon tih mirnih hrišćana samo zato što čitaju Bibliju ili razgovaraju s drugima o njoj. Konfiskuje im se imovina i dobijaju kazne zatvora u rasponu od 3-6 god. Ili drakonske novčane kazne od 3000-10000 dolara. Zato gospoda novinari ne treba da se čude hajci i progonu svega što ne ide u korak s Putinovim shvatanjem sveta i tendencija ka novim podelama na geografskoj mapi sveta.

  2. A zašto se treba čuditi tome? Pa ruska država je bila u stanju da mirne i dobroćudne pripadnike Jehovinih svedoka svrsta u terorističke organizacije rame uz rame sa Alkaidom i Isisom! Zar treba očekivati da će drugi bolje proći?! Jehovini svedoci se za razliku od novinara, ne petljaju u politiku, ne podržavaju štrajkove niti pobune bilo koje vrste, a kamoli mirne ili nasilne smene režima ili vojne pučeve itd. Pa su opet persone non gratis u toj mnogoljudnoj državi i stalno su pod nekim nadzorom. Provaljuju im u stanove do zuba naoružani agenti federalne službe i policija sa fantomkama na glavama. Muškarce često ispituju mučenjem, a uprkos naporima svetske zajednice i EU I UN i dalje traje progon tih mirnih hrišćana samo zato što čitaju Bibliju ili razgovaraju s drugima o njoj. Konfiskuje im se imovina i dobijaju kazne zatvora u rasponu od 3-6 god. Ili drakonske novčane kazne od 3000-10000 dolara. Zato gospoda novinari ne treba da se čude hajci i progonu svega što ne ide u korak s Putinovim shvatanjem sveta i tendencija ka novim podelama sveta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.