Rusija tvrdi da je napad na porodilište u Marijupolju insceniran 1Foto: Beta/AP/Evgeniy Maloletka

Ruske vlasti su večeras negirale odgovornost za bombardovanje porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju u sredu, tvrdeći da je to insceniran napad sa ciljem jačanja antiruskog raspoloženja na Zapadu.

Pošto je jučerašnji napad izazvao osude iz sveta, portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ruski borbeni avioni nisu korišćeni u blizini Mariupolja.

„Ruski borbeni avioni nisu imali apsolutno nikakve zadatke da gađaju mete na zemlji u blizini Marijupolja. Navodni vazdušni napad na Bolnicu broj tri u Marijupolju je potpuno inscenirana provokacija sa ciljem da se održi antirusko raspoloženje među ljudima na Zapadu“, kazao je Konašenkov.

Konašenkov je naveo da je Rusija više puta ukazala da su „medicinske ustanove u Marijupolju, uključujući Bolnicu broj 3, obustavile redovan rad krajem februara“ i da su „osoblje i pacijente oterali nacionalisti“, prenosi agencija TASS.

On je rekao da je ta bolnica, „zbog njene lokacije u blizini centra grada, pretvorena u ispostavu nacionalističkog bataljona Azov“, i dodao da to govore „ljudi koji su iz Marijupolja pobegli i u Kijev i u Donjecku Narodnu Republiku“.

Konašenkov je kazao da su, sudeći po fotografijama, bile dve namerne eksplozije u porodilištu, i dodao da bi bomba iz aviona izazvala veće razaranje.

„Slika oštećene zgrade može da dovede u zabludu neprofesionalne posmatrače u Evropi i SAD koji su meta ovog falsifikata. Ali ne i stručnjake. Od bombe iz aviona ne bi ostalo ništa od spoljnih zidova zgrade“, naveo je Konašenkov.

Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su u jučerašnjem ruskom vazdušnom napadu na porodilište u Marijupolju poginule tri osobe.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari