Foto: FreeImages

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Valerij Šambarov, nekadašnji član ove organizacije i predsednik Organizacionog odbora međunarodnih omladinsko-patriotskih kampova koje je E.N.O.T. Corp u Rusiji organizovao proteklih jedanaest godina.

Šambarov nije želeo da navede razloge zbog čega je konkretno E.N.O.T. Corp. prestao sa radom. U odgovoru dostavljenom RSE Šambarov je naveo da je do toga došlo „iz nekoliko razloga“.

Tim povodom Radio Slobodna Evropa kontaktirala je Ministarstvo pravde Ruske Federacije, koje vodi registar organizacija, međutim do objavljivanja ove vesti, RSE odgovor nije dobio.

Ruska državna agencija TASS, međutim, 9. novembra 2018. pozivajući se na izvor u nadležnom državnom organu, objavila je vest da su službenici Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) 7. novembra u gradu Rjazanju u Rusiji „priveli nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T.“, kao i da su u hapšenju učestvovali pripadnici specijalne jedinice.

TASS navodi da su se policijski službenici zainteresovali za aktivnosti organizacije nakon što je ona počela da radi sa maloletnicima. „U posebnim kampovima, tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv”, navodi TASS.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“ i čl. 150 koji se odnosi na „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

TASS navodi da su članovi E.N.O.T. Corp-a  učestvovali u više vojnih operacija, i to u Donbasu (istočna Ukrajina, prim.aut.), Siriji i Nagorno-Karabahu (regija koja se nalazi između dve bivše sovjetske republike Jermenije i Azerbejdžana, prim. aut.).

Podsetimo, upravo po modelu patriotsko-omladinskih kampova u Rusiji, u organizaciji E.N.O.T. Corp-a, u kojima su deca prolazila vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je organizovalo odlazak dece iz Srbije 2017. godine u kampove u Rusiju, ustanovilo je u avgustu 2018. omladinsko patriotski kamp Zlatibor 2018 na zapadu Srbije, u kome su deo vojne obuke polaznicima kampa, među kojima je bilo i maloletnih lica, držali su i članovi E.N.O.T. Corp-a.

Povezani tekstovi