Rusija: Zabrana ulaska u zemlju za osam državljana zemalja EU 1Moskva Foto: Pixabay/ apreklama

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranila ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura, kao odgovor na sankcije koje je Savet Evropske unije 2. i 22. marta uveo protiv šest državljana Rusije.

U saopštenju se navodi da su na tom spisku predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i predsednik letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije Ivars Abolinš, preneo je Tass.

Sankcije su uvede i direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, šefici švedske laboratorije za hemijsku, biološku, radijacionu i nuklearnu bezbednost Istraživačkog instituta za odbranu Osi Skot i šefu estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da je Brisel ignorisao sve predloge Moskve za rešavanje problema dijalogom.

„Evropska unija nastavlja sa politikom nezakonitih jednostranih restriktivnih mera protiv ruskih državljana i organizacija. Samo u martu ove godine šestoro Rusa je podvrgnuto nezakonitim sankcijama EU, iako je takva praksa u suprotnosti sa Poveljom UN i osnovnim normama međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sve to prati antiruska histerija koja se namerno raspiruje u zapadnim medijima i ne potkrepljuje se dokazima, a da se svi predlozi Rusije za rešavanje postojećih problema u direktnom dijalogu ignorišu ili odbacuju.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova ističe i da Sjedinjene Američke Države ne kriju svoj interes da Evropu ponovo pretvore u arenu oštre geopolitičke konfrontacije.

„Ovakvi postupci EU ne ostavljaju sumnju da je njihov pravi cilj da po svaku cenu zaustave razvoj naše zemlje i da nametnu svoj jednostrani koncept svetskog poretka, zasnovan na pravilima koja podriva međunarodno pravo“, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.