Ruske snage spremne za napad u Donbasu: Hoće li zapadna artiljerija, tenkovi i dronovi stići na vreme? 1Foto: EPA-EFE/Andrzej Lange

Zapadne zemlje šalju teško naoružanje u Ukrajinu dok rat ulazi u ono što sluti da će biti smrtonosna i potencijalno dugotrajna nova faza.

Te isporuke dolaze usled sve očajnijih molbi ukrajinskih komandanata na bojnim poljima dok trpe rusku artiljerijsku i raketnu vatru koja bi mogla da traje nedeljama ili mesecima.

Tokom protekle dve nedelje, Bajdenova administracija počela je da isporučuje haubice vredne 1,2 milijarde dolara, oko 200.000 artiljerijskih metaka, oklopna vozila, kontra-baterijske radare i eksperimentalne nove naoružane bespilotne letelice sposobne da lete u mete. Isporuke su značajan napredak u odnosu na isporuke malokalibarskog oružja i protivtenkovskih oklopa Javelin koje su dominirale u prvih osam nedelja borbi i koje su pomogle da se odbiju ruski napadi na prestonicu Kijev u prvim danima invazije.

Francuska i Kanada su u petak predstavile nove planove za slanje artiljerijskih sistema dugog dometa po prvi put, a Ujedinjeno Kraljevstvo želi da napuni teške oklope Poljskoj dok Varšava razmišlja o slanju poljskih tenkova u Ukrajinu, piše Politiko.

U nedelju, tokom iznenadnog putovanja državnog sekretara Antonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Kijev, SAD su najavile više od 300 miliona dolara stranog vojnog finansiranja kako bi Ukrajini omogućile kupovinu sofisticiranijeg oružja, zajedno sa dodatnih 165 miliona dolara za municiju.

Brza promena pomoći odražava uviđanje da će novom borbom verovatno dominirati artiljerijska baraža i tenkovske bitke dok se pešadijske jedinice sukobljavaju na ravnim poljima istočne Ukrajine. Ali brzo dovođenje ovog novog oružja na front će se pokazati kritičnim u narednim danima.

Kako rat menja svoj karakter, talas ruskog čelika gađa ukrajinske jedinice koje drže liniju severno od opkoljenog grada Mariupolja, gde nekoliko stotina vojnika nastavlja da čini poslednji očajnički stav na zemljištu čeličane Azovstal.

Osamdeset milja severno od grada, potpukovnik Ivan Skuratovski, koji je služio u 25. vazdušno-desantnoj brigadi, rekao je za Politiko da pomoć treba odmah da stigne.

„Situacija je veoma loša, [ruske snage] koriste taktiku spaljene zemlje“, rekao je 31-godišnji oženjeni otac dvoje dece putem teksta. „Oni jednostavno sve unište artiljerijom, granatiranjem danonoćno“,dodao je.

On se plaši da bi se njegove trupe mogle naći u istoj poziciji kao i one u Mariupolju, ako pojačanja u vidu ljudstva i teškog naoružanja – posebno vazdušne podrške – ne stignu u narednih nekoliko dana.

Skuratovski je opisao situaciju svojih vojnika kao „veoma očajnu“.

„Ne znam koliko ćemo snage imati“, rekao je on i dodao da su trupe pod njegovom komandom oko grada Avdijevke, u blizini Donjecka, bez odmora od početka rata. Najmanje 13 njih je ranjeno poslednjih nedelja, rekao je on, i opasno im je ponestalo municije, svedene na racionalizaciju metaka.

Dan ranije je za Politiko rekao da su njegovi vojnici bili bombardovani ruskim haubicama, minobacačem i višecevnim raketnim sistemima „istovremeno“. Samo nekoliko sati ranije, rekao je, napala su ih dva borbena aviona Su-25, „i naš dan je postao pakao“.

Skuratovski je imao poruku za Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a: „Želeo bih da im kažem da su bacači granata dobri, ali protiv vazdušnih udara i teške artiljerije nećemo moći dugo da izdržimo. Ljudi više ne mogu da izdrže svakodnevna bombardovanja. Sada nam je potrebna vazdušna podrška. Trebaju nam dronovi.“

Poručnikove molbe poklapaju se sa molbama predsednika Volodimira Zelenskog, koji je nedeljama zahtevao da zapadne zemlje pojačaju svoju podršku dok ova nova faza ruskog rata počinje. Pozivi stižu dok se Kremlj bori da promeni taktiku sa napada malih jedinica na severu u korist razornih artiljerijskih baraža usmerenih na sravnjivanje gradova i ukrajinskih položaja, bez obzira na — ili možda namerno tražeći — civilne žrtve.

Poruka dopire do zapadnih lidera, iako polako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.