aeroflotFoto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Ruska nacionalna aerokompanija Aerolot saopštila je da će vratiti novac svim ljudima koji imaju karte a ne budu mogli da putuju zbog toga što su dobili poziv za mobilizaciju.

“Ruski građani koji budu mobliizovani imaju pravo na refundaciju svojih avionskih karata”, navodi se u saopštenju kompanije.

Od kada je u sredu ujutro predsednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 ljudi za rat u Ukrajini krenula je pomama za avionskim kartama za letove iz Rusije ka zapadu.

Mladi na svaki način pokušavaju da pobegnu iz države i tako izbegnu odlazak na ratište.

Međutim, u Rusiji je na snagu stupio zakon po kojem će svako ko odbije mobilizaciju biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina.

Rusi koji odu iz zemlje bi mogli da se suoče sa krivičnim optužbama zbog dezertiranja ako budu dobili poziv za vojsku a ne vrate se u zemlju.

Dopisnik Gardijana iz centralne i istočne Evrope i autor knjige “Dugotrajni mamurluk: Putinova Nova Rusija i duhovi prošlosti” Šon Voker napravio je na Tviteru zanimljivo poređenje saopštenja koja je kompanija Aeroflot objavila 2018. i ove godine.

“Aeroflot 2018: Osvojili smo nagradu za to što imamo najbolju i najnoviju flotu među svim evropskim aerokompanijama i letimo u najviše evropskih glavnih gradova”.

“Aeroflot 2022: Vratićemo vam novac ako ste kupili kartu za jednu od preostalih ruta koje nisu sankcionisane ali ste zatim mobilizovani da se borite u Ukrajini”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.