Ruski general Kirilov: SAD razvijaju tehnička sredstva za isporuku biološkog oružja na bazi dronova 1Foto: Shutterstock

Ruski general Igor Kirilov izjavio je danas na brifingu u Moskvi da bespilotne letelice Bajraktar, za koje je Ukrajina zatražila da budu opremljene uređajem za raspršivanje hemikalija, predstavljaju pretnju po Rusiju, prenela je agencija RIA Novosti.

„Na raspolaganju nam je potvrda zahteva Ukrajine turskom proizvođaču bespilotnih letelica Bajraktar, od 15. decembra 2021. godine, o mogućnosti njihovog opremanja sistemima i mehanizmima za raspršivanje aerosola kapaciteta većeg od 20 litara“, rekao je Kirilov, koji je načelnik snaga za radiološku, hemijsku i biloške odbrane ruske vojske.

On je optužio Sjedinjene Države da aktivno razvijaju i patentiraju tehnička sredstva za isporuku biološkog oružja na bazi dronova.

„To je, posebno, upotreba zaraženih insekata. S obzirom na to, Ministarstvo odbrane je izuzetno zabrinuto zbog interesovanja Kijeva za nabavku ovakvih dronova“, naveo je Kirilov.

Bajraktari imaju domet leta do 300 kilometara usled čega, ako budu opremljeni raspršivačem hemikalija, mogu stvoriti realnu pretnju masovne upotrebe biološkog oružja na teritoriji Rusije.

Kijev je od 2018. do 2020. godine uvezao turske udarne bespilotne letelice TB2 Bajraktar, a od kraja 2021. godine počeo je sopstvenu proizvodnju ovog drona u dogovoru sa Ankarom, s tim da detalji ugovora nisu objavljeni, kazao je Kirilov.

Prošlog meseca je ukrajinski ambasador u Turskoj rekao da će Bajraktar u Ukrajini izgraditi fabriku za proizvodnju istoimenih dronova i da je kompanija, navodno, već kupila i uknjižila zemljište.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da će, ako u Ukrajini počne proizvodnja turskih dronova, ona „potpasti pod demilitarizaciju“, navodi RIA Novosti.

Zvaničnici u Kijevu su ranije sistematično odbacivali ovakve tvrdnje Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.