Ruski hakeri optuženi u SAD zbog agresivne sajber kampanje Moskve 1Foto: Pixabay / TheDigitalArtist

Američke optužnice protiv hakera ruske obaveštajne službe GRU pokazuju kako Moskva sve agresivnije koristi svoje hakerske mogućnosti da poremeti demokratske institucije i uništi privrede suparničkih zemalja u ostvarivanju svojih geopolitičkih ciljeva, ali i daju uvid kako bi mogao izgledati neobuzdani sajber rat, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

Ministarstvo pravde SAD u ponedeljak, 19. oktobra, otpečatilo je optužbe protiv šest ruskih vojnih obaveštajnih oficira za agresivnu hakersku kampanju širom sveta koja je izazvala masovne poremećaje i koštala milijarde dolara. Između ostalog, ciljala je Olimpijske igre, električnu mrežu u Ukrajini i francuske predsedničke izbore, piše Njujork tajms.

Tužioci su se usredsredili na sedam hakerskih napada koji su, kako ističe list, pokazali kako je „Rusija poslednjih godina nastojala da svojim hakerskim kapacitetima potkopa demokratske institucije i ideale, osveti se neprijateljima i uništi suparničke ekonomije“.

Optužbe su takođe pokazale ograničenja SAD da suzdrže Rusiju, ocenjuje Njujork tajms i ukazuje da su mnogi od navedenih napada izvedeni pošto su SAD uvele sankcije i javno ukorile Rusiju zbog njene sabotaže izbora 2016.

Ruska ambasada u Vašingtonu oštro je negirala optužbe za koje je navela da „imaju za cilj podsticanje rusofobnih osećanja u američkom društvu, pokretanje ‘lova na veštice’ i špijunske manije“.

Tužioci su rekli da su osumnjičeni radili u Jedinici 74455 ruske vojne obaveštajne službe poznate kao GRU. Ta jedinica, među stručnjacima za sajber bezbednosti poznata kao Sendvorm, bila je uključena u distribuciju ukradenih imejlova demokrata na izborima 2016.

Mada su zvaničnici nastojali da umanje značaj tajminga objavljivanja dve nedelje pre predsedničkih izbora, to je, ističe Njujork tajms, ipak poslužilo kao poslednji ukor Rusiji zbog neprijateljskog mešanja u poslove drugih zemalja.

Tužioci i analitičari kažu da optužnice, koje pokrivaju navodne aktivnosti od 2015. do 2019, odražavaju kako je Moskva postala sve agresivnija u korišćenju sajber alata za ostvarivanje svojih geopolitičkih ciljeva i pokušaja destabilizacije nekih svojih rivala, ukazuje Volstrit džurnal.

U okviru tih napada u decembru 2015. i decembru 2016. stotine hiljada Ukrajinaca privremeno su ostale bez struje zbog sajber napada na energetsku mrežu te zemlje.

Takođe su napadnute kompanije i vlada Gruzije, dok je u napadu na zdravstvenu kompaniju u Pensilvaniji omeo medicinsku negu u dve bolnice, 60 lekarskih ordinacija i još 18 pridruženih ustanova, navodi list pozivajući se na navode iz optužnice.

Najdestruktivniji od navedenih napada, prema bezbednosnim analitičarima i vladinim zvaničnicima, bila je operacija Notpetja u junu 2017, ističe Volstrit džurnal i objašnjava da su njom uništeni podaci i ugrožene korporativne mreže koji je doveo do pada sisteam širom sveta s troškovima u milijardama dolara. Samo tri američke kompanije su pretpreli gubitke od oko milijardu dolara.

Među metama ruskih državnih hakera bile su odložene Olimpijske igre u Tokiju, kao i Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji, piše Tajms, navodeći da su britanski obaveštajci sprečili neke od tih napada.

Rusiji je zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama 2020. i Svetskom fudbalskom prvenstvu 2022. pošto je optužena za državne napore da dopingom dođe do većeg broja medalja.

Demers je rekao da je napad na Olimpijske igre izveden kao osveta zbog istrage ruskog olimpijskog tima. Ruski sajber napadi „kombinovali su emocionalnu zrelost ćudljivog deteta s resursima države“, rekao je on.

SAD su optužile šest ruskih vojnih obaveštajnih oficira i za napade na francusku vladajuću partiju i laboratoriju britanske vlade koja je istraživala trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj, ukazuje Fajnenšl tajms.

U slučaju Skripalja, SAD navode da su se ruski hakeri predstavljali kao britanski i nemački novinari kako bi napali britansku laboratoriju i Međunarodnu organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

Ruski sajber napadi pokazuju kako izgleda neobuzdan internet rat, ocenjuje Gardijan.

Američka optužnica protiv šestorice operativaca grupe Sendvorm daje detaljan prikaz kako su delovali, ukazuje britanski list, dodajući da tim GRU-a, za koji se tvrdi da je pokrenuo kompjuterski haos širom sveta kod neprijatelja Kremlja, navodno deluje iz staklenog nebodera koji je poznat pod jednostavnim nazivom „kula“.

Uprkos svim naporima Jedinica 74455 da zavara svoj trag, čini se da su u drugim pogledima bili izuzetno aljkavi, ocenjuje Gardijan i ukazuje da su istražitelji, prema optužnici, mogli tako pomno da prate hakere da su jednog od njih uhvatili kako izgleda radi za sebe, napadajući ruske kompanije za nekretnine, trgovce automobilima, kao i menjačnice za kriptovalute u inostranstvu.

Arik Toler iz istražnog tima Belingketa rekao da je troje od šest optuženih registrovalo svoje automobile na istu adresu, koja je povezana s jedinicom Sendvormom.

„Ako pretražite sve ljude kojima su automobili registrovani na toj adresi, dobijete 47 rezultata – svi su verovatno hakeri GRU-a“, dodao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ruski hakeri optuženi u SAD zbog agresivne sajber kampanje Moskve”

    • Naša braća Rusi!? Ma jok, kud oni, te mice, ti pravednici, sve je to belosvetska zavera! (Rade, samo da ti javnem da Klinton nije više na vlasti, ima neku godinicu, sad je Tramp koga isto ne smemo da prozivamo, pošto je dobar sa drugom Putinom. Pozdrav od koleze iz DB-a)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.