Ruski revanšizam na delu: Pošaljite partiote u prošlost da isprave istoriju i osvojite budućnost 1Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Rusko tržište knjiga dugo je pripremilo Ruse za sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, NATO-a, Zapada i promovisalo staljinizam i nacizam, ukazuje Sergej Sumleni, novinar i pisac rođen u Rusiji i stručnjak za Istočnu Evropu ukazujući kako je Zapad to ignorisao.

Jedan od prvih pokazatelja da se Rusija priprema za potpuno okretanje diktaturi i globalnom ratu bila je masovna proizvodnja knjiga o hladnim stranama Staljina i staljinizma i o predstojećem ratu protiv Zapada, navodi Sumleni na Tviteru. Ove knjige su se pojavile na ruskim policama početkom 2010-ih.

Pojava je bila toliko masovna da nije mogla biti slučajnost na tržištu knjiga koje je bilo pod strogom kontrolom tajne policije FSB.

“Budite ponosni, ne žalite! Istina o staljinističkom dobu“, “Staljinistički priručnik“, “Staljinove represije: velika laž“ i “Beria: Best XX Cent Manager”.

Talas staljinističkih knjiga bio je toliko veliki da je 2011. pokrenuta inicijativa “Stop objavljivanju staljinističkih knjiga“ sa pozivom izdavačkim kućama da prestanu. Naravno, to je ignorisano.

Ideja da se kroz knjižare stvara autoritarno i militarističko raspoloženje bila je briljantna. Kada sam 2015. posetio centralnu moskovsku knjižaru “Biblio-Globus” odmah iza vrata me sačekalo: vojne uniforme, pribor i knjige o Staljinu i ratu. Ovo je bio uvod.

Ubrzo nakon toga, Kremlj je počeo da objavljuje ono što su nazvali „fantastična bitka“. Masovno proizvedene nekvalitetne knjige o ruskoj vojnoj superiornosti u svim mogućim sukobima. Pojavila se cela serija knjiga. „Serija ratište Ukrajine“, “Ukrajina u plamenu“.

Cela serija se igra sa istom idejom: ukrajinske “naciste“ treba uništiti. Naslovnice su bile kao da su stvorene na drogama. “Divlje polje: na ruševinama Ukrajine“ – tenk “DNR“ razbija ono što se može identifikovati kao “ukrajinski azovski nacionalistički Mercedes SUV“.

“Ukrajina u krvi: Banderitski genocid“ (na naslovnoj strani je slika Majdana u Kijevu, (primetite „azovsku“ vezu „nacista“), “Ukrajinski pakao: To je naš rat!“ (Ruski vojnici hvataju američkog pilota) “Ukrajinski front: Crvena zvezda nad Majdanom“ (uništeni američki avioni).

U opisu ovih dela, ukazuje Sumleni, stoji da  “Treći svet počinje na kijevskom Majdanu! Sa NATO „mirovnjacima“ započinju genocid nad Rusima, zbrisavši čitave gradove. Novorosija uzvraća, Rusija pomaže! Zauzimamo Kijev! Ovo je naša poslednja bitka!“

Kao što vidite, većina ovih knjiga ima isti narativ: loši Ukrajinci se ponašaju kao marionete Zapada, SAD žele da unište Rusiju, ali Rusi idu u rat punog obima jer se ne plaše i moćni su. Iste knjige su objavljene o Gruziji, ali ne toliko.

O čemu su ove knjige? Revanšizam. Koji je krajnji oblik revanšizma? Prepisivanje istorije. Pa, Rusi su za to stvorili žanr knjige, ocenjuje Sumleni.

Ruski žanr pisanja istorije „fantastične bitke“ ima naziv „popadanci“ (putnici kroz vreme, bukvalno: „onaj koji se pojavljuje“). Inspirisani Tvenovim „Jenkijem iz Konektikata“ i Harisonovim „Etičkim inženjerom“, Rusi su otvorili zlatni rudnik priča kako Rusiju učiniti Velikom.

Osnovna ruska trauma je da je Rusija tretirana nepravedno i da je preuzima svoju moć i mesto kao jedina svetska super sila.

Ovo se uči u školi. Ruse su pokorili Mongoli i izgubili 300 godina razvoja. Kraljica Jelisaveta je negirala brak sa Ivanom Groznim.

Pogledajte ovu poslednju scenu kultnog ruskog filma „Napred, Gardemarini!“ Hrabri ruski oficiri znaju da Rusi dobijaju bitku kod Gros-Jegersdorfa (1757), mogu da zarobe Fridriha Velikog i dobiju rat.

Ali glupi general naređuje da se povuče: Ovo je kulminacija filma iz 1995. koji je u prošlosti bio jedan od najpopularnijih u Rusiji. Glas naratora kaže, pobeda je “ukradena”, pa čak i Rusi su kasnije zauzeli Berlin, ta pobeda je “opet ukradena”. U stvari, ovo je bio jedan od filmova o “teoriji uboda u leđa“.

Mnoštvo je mitova o “ukradenim pobedama“ i “izdatoj Rusiji“.

Moj učitelj nam je govorio da Aljaska nije prodata SAD, već je iznajmljena na 100 godina, a SAD su raskinule ugovor. Nacisti 1920-ih su pričali o jednoj „izdaji“ 1914, Rusi su hranjeni tonama takvih laži.

„Dakle, da se vratimo na slučaj sa našim knjigama. Kako želite da poslužite ovoj fundamentalnoj mržnji prema izdajničkom Zapadu i pomognete Rusiji da pobedi? Lako! Pošaljite partiote u prošlost da isprave istoriju i osvojite budućnost! Da, u Rusiji imaju ovaj žanr knjige, i ide veoma dobro: ‘Popadantsy'“.

Počnimo, navodi dalje, sa lakim čitanjem “Cara iz budućnosti“: momak se budi u telu ruskog cara Nikolaja II, sprečava rusku revoluciju, pobeđuje Veliku Britaniju i modernim oružjem osvaja Istanbul.

„Rusija ustaje!“ Popadanci u telima Nikolaja II i Aleksandra III.

Kopajući po ovom žanru, vidimo jedan zanimljiv obrazac, ističe. Najveći neprijatelj je Velika Britanija (a manji SAD). Uporedite: „Popadantska garda: Potopite Britaniju!“ ,“London mora biti uništen! Rusko iskrcavanje u Engleskoj“ (Zabeležite kako ruski SpecOps jurišaju na Nelsonov brod). Uporedite dalje: „Korporacija ruske Amerike“. Momak skače u 18. vek, osvaja američke kolonije, uništava Britansko carstvo „i zaustavlja genocid nad Indijancima“. Ako se pitate možda šta je sa Nemačkom i nacistima? Samo čekaj…

Jedan od najvećih zapadnih nerazumevanje Rusije jeste to što Zapad veruje da je Rusija antinemački nacista. „Rusija nije. Trauma Rusije je u tome što je Hitler razbio savez Staljin-Hitler i počeo da ubija Sovjete, umesto da ubija druge nacije sa Sovjetima. Uživajte u ruskom snu“.

„Druže Hitler. Pogubite Čerčila!“ Opis knjige: „Popadanc ulazi u telo Adolfa Hitlera. Hoće li uspeti da pogubi Čerčila za ratne zločine, da sklopi savez sa SSSR-om? Hoće li drugovi Hitler i Staljin pobediti SAD i dobiti nuklearnu bombu pre SAD?“

„Drug Hitler” je druga knjiga istog autora, posle njegovog „Druže Fireru. Blickrig trijumf”. Info: „Pobija sve rekorde političke nekorektnosti! Hoće li (Hitler) srušiti Britaniju uspešnom operacijom iskrcavanja? Hoće li Firer sprečiti bratoubilački rat protiv SSSR-a?“

Ili „Napad za budućnost!“ (na naslovnici imajte na umu da gori London plus američki tenk). Info:“(Nacistička)Nemačka ulazi u Evroazijsku uniju. Atlantska demokratska unija počinje Treći svetski svet. SSSR je protiv pakla! Rusko-nemačko bratstvo protiv zvezdane kuge i za oslobođenje sveta!“

Ruski revanšizam na delu: Pošaljite partiote u prošlost da isprave istoriju i osvojite budućnost 2
Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / RIA NOVOSTI POOL

„Sin Rajha“ opis: „SSSR ponovo mora da pobedi izdajnički napad Antante. Crvena armija i Vermaht se zajedno bore protiv Novog svetskog poretka. Britanski piloti bombarduju gradove i izbeglice“.

Ne može se, ukazuje Sumleni, navesti ni jedan odsto svih ovih knjiga, koliko ih je objavljeno. Ponekad su mešali žanrove: „Novoruski poilot“ – budi se u telu Vasilja, sina Josifa Staljina, ratnog pilota, i pobeđuje u ratu, otkrivajući zapadnog agenta Hruščova, spasavajući staljinizam.

Ili „Poručnik iz budućnosti: GRU protiv Banderovaca“, popadanec sa likom ministra odbrane Sergeja Šojgua spaljuje Lavov i hapsi ukrajinske političare Oleksandra Turčinova i Arsenija Jacenjuka. Ili „Za otadžbinu! Za Putina!“ – Ruski moderni tenkovi jurišaju na Berlin 1945.

U stvari, svaka od ovih knjiga govori o revanšističkim vlažnim snovima. Kao ova „Medalja za grad po imenu Vašington“. To je zapravo zanimljiv naslov. Oni koji nisu upoznati sa sovjetskim i ruskim revanšizmom, neće ga identifikovati.

Sovjetski kompozitor Matvej Blanter i pesnik Mihail Isakovski su 1945-46 napisali pesmu „Neprijatelji su mu spalili kolibu“, opisujući strah od sovjetskog vojnika koji je izgubio porodicu, a orden „Za uzimanje Budimpešte“ ne može mu pomoći u patnji.

Pesma je bila poluzabranjena zbog svog antiratnog narativa i kasnije poznata pod imenom „Medalja za Budimpeštu“, ali je u kasnijem Sovjetskom Savezu transformisana u revanšističku pesmu „Medalja za Vašington“, hvaleći budući poraz SAD, i odgovarala je Putinu.

Najnovija verzija je modifikovana stihovima poniženja Baraka i Mišel Obame, a završavala se rečima „Sada treba da idemo da oslobodimo Aljasku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.