moskva kremljFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je pojašnjenja u vezi sa delimičnom mobilizacijom, koju je nedavno najavilo predsednik Vladimir Putin. U njihovom obrazloženju stoji ko sve nije dužan da se regrutuje.

U toku delimične mobilizacije, građani sa visokim obrazovanjem koji rade u određenim visokotehnološkim industrijama, kao i finansijski sistem Ruske Federacije, neće biti uključeni u vojnu službu, objavila je pres služba Ministarstva odbrane na svom Telegram nalogu.

Kako su pojasnili, zaposleni u akreditovanim organizacijama koje rade u oblasti IT, zaposleni u ruskim telekom operaterima, uključujući i one koji su uključeni u obezbeđivanje funkcionisanja komunikacionih objekata i centara za obradu podataka, ne podležu regrutaciji.

Takođe, u okviru delimične mobilizacije, neće biti pozivani građani koji rade u registrovanim medijima koji su prepoznati kao okosnici, u organizacijama koje obezbeđuju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta, upravljanje likvidnošću banaka i gotovinski promet, prenosi ruski portal vesti.ru.

Kako se navodi u poruci, spiskovi građana koje su rukovodioci relevantnih organizacija podneli na propisanom obrascu Generalštabu Oružanih snaga RF smatraće se osnovom za oslobađanje od vojne obaveze.

Prema rečima predstavnika Glavne direkcije za organizaciju i mobilizaciju Vladimira Cimljanskog, neće biti pozvani ni rezervisani građani, među kojima su i zaposleni u preduzećima odbrambene industrije; građani proglašeni privremeno nesposobnim za vojnu službu iz zdravstvenih razloga; građani koji stalno brinu o članu porodice ili su invalidi I grupe; građani koji imaju četvoro ili više izdržavane dece mlađe od 16 godina; građani čije majke, pored njih, imaju četvoro i više dece mlađe od osam godina i odgajaju ih bez muža.

Ranije je saopšteno da će u okviru delimične mobilizacije biti pozvane kategorije građana koje su neophodne za izvršavanje konkretnih borbenih zadataka. Među njima: strelci, tenkovi, tobdžije, vozači, vozači-mehaničari. Glavni uslov u pozivu je da imaju borbenog iskustva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je ranije da se sprovodi delimična mobilizacija radi vršenja kontrole nad teritorijama koje su prethodno oslobođene tokom specijalne operacije u Ukrajini. Planirano je pozivanje oko 300.000 rezervista, koji će pre slanja u zonu NVO proći posebnu obuku.

Rosia 24 podseća da u Rusiji već postoji postoji otvorena telefonska linija, gde putem broja 122, građani mogu da postave pitanja o delimičnoj mobilizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari