Ruskom vojniku kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini preti doživotna robija 1Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

U Kijevu je danas nastavljeno prvo suđenje ruskom vojniku, 21-godišnjem Vadimu Šišimarinu. Prema navodima tužilaštva on je pucao u civila dok je razgovarao telefonom.

Na sudu je jutros saslušana i supruga pokojnika. Čula je, kako je navela, pucnjeve kroz ogradu.

Ekaterina Šelipova je dok je davala iskaz, kako prenose mediji, bila vidno potresena.

Okrivljeni Šišimarin se tereti da je 28. februara ubio meštanina sela Čupahovka u Sumskoj oblasti.

Prema navodima tužilaštva, Šišimarin je, dok je prolazio ukradenim automobilom, ispalio više hitaca u Aleksandra Šelipova iz mitraljeza, nakon čega je muškarac preminuo. Optuženi se izjasnio krivim, ali je juče na saslušanju rekao da je postupao po naređenju pretpostavljenog.

Prema članu o kršenju zakona i običaja ratovanja (deo 2 člana 438 Krivičnog zakona Ukrajine), Šišimarinu preti doživotna kazna, prenosi Mediazona.

Suđenje Šišimarinu je prvo suđenje ruskom vojniku za zločine počinjene u Ukrajini. Generalno tužilaštvo Ukrajine je 27. aprila saopštilo da je odeljenje primilo oko 12.000 prijava o ratnim zločinima od stanovnika zemlje.

Nekoliko desetina ruskih vojnika prijavljeno je u odsustvu zbog sumnje za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 438 Krivičnog zakonika), nasilje nad stanovništvom u zoni vojnih dejstava (član 433 Krivičnog zakonika), vođenje agresorski rat (član 437 Krivičnog zakonika), i zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine (član 110 Krivičnog zakonika).

Na jučerapšnjem saslušanju tužilac Andrej Sinjuk je pročitao optužnicu prema kojoj je Šišimarin počinio ubistvo Šelipova 28. februara, četiri dana nakon invazije Rusije  na Ukrajinu.

Nakon što je razbijena njihova kolona vozila u blizini sela Kamiši u Sumskoj oblasti, Šišimarin i njegove kolege su pucali na automobil i ukrali ga od vlasnika. U blizini kućnog broja 52 u ulici Lebedinski u selu Čupahovka, videli su čoveka – Aleksandra Fedoroviča Šelipova, koji je razgovarao telefonom.

Pufakov je naredio Šišimarinu, koji je iz mitraljeza ispalio nekoliko hitaca u Šelipova. Preminuo je na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.