Sa sastanka NATO u Bukureštu: Ruska zver želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

NATO je obećao da će pomoći ruskim susedima „da prežive kao nezavisne nacije“, objavivši da je ishod rata od „egzistencijalne važnosti“ za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je: „Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svesni su da zver takođe želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi trebamo pomoći ovim zemljama da prežive.“

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna i Hercegovina, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija – obe imaju otcepljene regije koje su okupirale ruske trupe.

„Ishod rata itekako će uticati na Moldaviju i Gruziju. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo da biraju svoj put u budućnosti“, rekao je Reinsalu.

Na to se nadovezao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je tim zemljama sada potrebna podrška. „Na različite su načine pogođene ruskim ratom u Ukrajini, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru, kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine“, rekao je Stoltenberg.

Bosanskohercegovačka ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namera Rusije za svoju zemlju. „Imamo ruske predstavnike u vladi i podela u našoj zemlji je duboka“, upozorila je Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.