SAD će finansijski pomagati odbranu nepravedno gonjenih novinara u inostranstvu 1Foto: Pixabay/Capri23auto

SAD će u okviru kampanje za podršku demokratiji u svetu dati finansijsku pomoć novinarima u inostranstvu koji su suočeni sa sudskim postupcima namenjenim da ih ućutkaju, saopštila je danas američka agencija za razvoj (USAID).

„Ponudićemo da preuzmemo potrebne troškove da se prežive žalbe o kleveti i da odvratimo autokrate i oligarhe“, rekla je u Vašingtonu direktorka USAID-a Samanta Pauer.

Ona je rekla da autoritarne vlasti sve više pribegavaju tim postupcima i umnožavaju tužbe da bi uništile nezavisne medije i u začetku ubile informacije koje ne žele da se objave.

„Dok autokrate postaju sve smelije u svojoj želji da kontrolišu i manipulišu ljudima mi treba da doprinesemo da podržavamo slobodne i uravnotežene svetske medije da osiguramo da vođe podnose račune“, dodala je bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama.

Nije precizirala kako će funkcionisati taj novi „fond“ koji je uspostavila vlada predsednika Džozefa Bajdena i nije rekla da li će takođe podržavati novinare u zemljama saveznicama SAD.

Američki predsednik treba idućeg meseca da organizuje virtuelni samit za demokratiju, jedan od prioriteta njegove spoljne politike da bi stvorio ujedinjeni front naspram „autokrata“, na čelu sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.