Vašington brine sastav talibanske vlade Avganistana 1Foto: Beta/AP/Olivier Douliery

SAD su zabrinute nakon što su talibani predstavili novu, isključivo mušku vladu Avganistana, u kojoj su istaknuta mesta dobili pojedinci koje povezuju sa napadima na američke snage.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovaraće sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajke Masom i saveznicima o tome kako se odnositi prema Avganistanu i novoj vladi talibana.

Privremeni kabinet Avganistana vodi mula Mohammad Hasan Akhund, koji je na crnoj listi UN. Talibani su za ministra unutrašnjih poslova imenovali Sirajudina Hakanija, koji se nalazi na američkoj listi traženih terorista.

“Napominjemo da se najavljena lista imena sastoji isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i bez žena”, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta, koji izražava zabrinutost i zbog povezanosti pojedinaca sa terorističkim aktivnostima.

Talibani su ranije najavljivali inkluzivnu vladu koja bi trebalo da predstavlja ceo Avganistan, a o prelaznoj vladi su pregovarali i sa bivšim predsednikomHamidom Karzaiem i predstavnicima bivše vlasti.

Dodaje se da će Amerika „suditi o talibanima po njihovim postupcima, a ne po rečima“, te da će
Vašington nastaviti da od talibana zajteva ispunjavanje preuzetih obaveza, kako bi omogućio siguran prolaz stranim državljanima i Avganistancima sa putnim dokumentima, „uključujući dozvolu letova koji su trenutno spremni za letenje“.

Na aerodromima u Kabulu i Mazar-e-Šarifu navodno više stotina ljudi čeka dozvolu talibana za poletanje.

„Takođe ponavljamo naša jasna očekivanja da će talibani osigurati da se avganistansko tlo ne koristi za ugrožavanje bilo koje druge zemlje“, navodi se u saopštenju i dodaje: „Svet pažljivo posmatra“.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom za samo nekoliko dana pre više od tri sedmice. U Kabulu je održano više demonstracija pre svega žena protiv novih vlasti, a zemlja se suočava i sa teškom ekonomskom situacijom. Humanitarna pomoć je Avganistanu stigla iz Katara. Kina je sa novim vlastima dogovorila ekonomsku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.